Sluiten
Sluiten
Sluiten

AUTORIJDEN IN DE SNEEUW - HANDIGE TIPS VOOR EEN VEILIGE REIS

IJspegels aan de daken, dichtgevroren meren en een onaangebroken laag dikke sneeuw over het Nederlandse landschap. Een aanzicht waar we niet elk jaar van mogen genieten. Gelukkig ligt er in een heleboel andere landen wel een flink pak sneeuw! Ga je op wintersport of ben je op zoek naar tips voor rijden tijdens winterse temperaturen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Rijtip 1: Rijd weg in de tweede versnelling
Ein-de-lijk is het tijd voor die langverwachte wintersport. Om 4 uur in de ochtend zitten jullie met zijn allen in de auto. Nog even de slaap uit je ogen wrijven en dan trap je het gaspedaal in. Pas op! Doordat het heeft gevroren of omdat er sneeuw ligt, is het wegdek erg glad. Rijd daarom altijd in de tweede versnelling weg. Je vermindert hiermee de kans dat je slipt en het al snel gedaan is met de sneeuwpret. Geef rustig gas en laat de koppeling langzaam opkomen.

 • • Neem altijd een fles of zak zand mee achterin de auto. Strooi het zand voor de wielen voor betere grip op een ijzige ondergrond.

  Rijtip 2: Pas je rijstijl aan op het weer
  Het is zo mooi om over de weg te racen, maar vooral in de winter is het oppassen geblazen. Pas daarom je rijstijl aan op de weersomstandigheden. Naast winterbanden en het corrigeren van je rijstijl, kun je de grip van je auto ook stevig houden door goed op je snelheid te letten. Andere tips:

 • • Ken je de 2 seconden-regel nog? Houd als het glad is nog wat meer afstand van je voorligger. De remweg van een auto is in de sneeuw al snel 30 meter.
  • Maak geen plotselinge bewegingen met je stuur. Door de gladheid weet je nooit welke kant de auto uit kan schieten.
  • Mocht je in de slip raken, laat dan het gas los en stuur in de richting waar je heen wilt. Trap nooit hard op de rem. Het is leuk en erg aangeraden om eens een slipcursus te volgen.

  Winterse tips
  Door sneeuwval en hevige kou wordt het wat moeilijker om zomaar de weg op te gaan. Met deze extra tips komen jij en je auto sowieso veilig het seizoen door:

  • Haal altijd de sneeuw van je auto voordat je vertrekt. Trek warme handschoenen aan en schuif het van het dak, de koplampen en je nummerbord. Als je hard rijdt, begint het sneeuw namelijk van de auto te waaien en dat is gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Bovendien krijg je een fikse boete als je rondrijdt in een besneeuwde bolide.
  • Zet de auto bij parkeren in de eerste versnelling en trek de handrem niet aan. Deze kan namelijk vastvriezen bij temperaturen onder 0.
  • Bezoek de wasstraat ook in de winter regelmatig. Al dat strooizout doet namelijk niet veel goeds voor je carrosserie en lak.
  • Winterbanden zijn altijd de veiligste optie. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht, bijvoorbeeld in Duitsland, Zweden, Finland, Frankrijk (bij verkeersborden), Italië (in sommige gebieden), Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije.
  • • In Nederland zijn sneeuwkettingen verboden. In wintersportgebieden zijn deze echter soms zelfs verplicht. Dat zie je aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen bieden extra grip wanneer er extreem veel sneeuw is gevallen. Op de verpakking van je kettingen staat altijd hoe hard je mag rijden als ze om je banden zitten, check dit voor vertrek nog even.

 • Het winterse landschap is prachtig om doorheen te rijden. Doe je voordeel met deze tips en geniet van het weer!Top