COVID-19 | Wij houden onze dienstverlening in stand. Onze medewerkers staan klaar op de manier zoals u wenst.

Meer informatie

Verwijzing in seconden
Citroën Racing - WTCC - Présentation FIA WTCC

Citroën-coureurs Muller, Lopez en Loeb schitteren in Spa

De laatste ronde van het World Touring Car Championship op het Europese continent, verreden op circuit Spa-Francorchamps, werd gedomineerd door Citroën Racing. Met een pole position, een overwinning en een tweede plaats was Yvan Muller best scorende coureur van het weekend.

Het circuit Spa-Francorchamps, met een groot aantal bezoekers langs de baan en op de tribunes, was vandaag het zonovergoten décor voor de laatste WTCC-races op het Europese continent. De drie Citroën-coureurs Yvan Muller, Sébastien Loeb en José-María López hadden een uitstekende kans op succes in race 1. Toen de rode lichten uit gingen vertrokken de drie C-Elysées WTCC prima uit de startblokken en gingen zij in de startvolgorde door de La Source hairpin.

In de tweede ronde probeerde José-María López Sébastien Loeb in te halen, maar de negenvoudige wereld-rallykampioen wist de aanval af te slaan. Door hun tweegevecht kon Muller iets uitlopen. Pechito liet het er niet bij zitten en bleef Seb aanvallen maar zonder succes. Halverwege de race was het gat tussen Yvan Muller en zijn twee teamgenoten aanzienlijk gegroeid. López had zijn banden gespaard voor een laatste aanval in de allerlaatste ronde en bij Raidillon had hij snelheid opgebouwd waardoor de Argentijn Loeb kon verrassen in de Les Combes bocht. De Citroëns C-Elysée WTCC wisten hun tweede 1-2-3 finish van het seizoen te realiseren. Ma Qing Hua legde in de vierde Citroën beslag op de 11e plaats, helaas net buiten de punten. Ma werd in het tweede deel van de race geplaagd door een loszittende voorruit.

Terwijl de eerste race al behoorlijk levendig was, beloofde de tweede race nog spannender te worden door de omgekeerde startvolgorde. José-María López ging op de achtste positie van start, gesandwichd tussen Sébastien Loeb en Yvan Muller. Ma Qing Hua begon de race vanaf de zevende startrij. Ondanks de schermutselingen in de eerste paar bochten waren er gelukkig geen ‘slachtoffers’ te betreuren. Bij de eerste doorkomst lag onze landgenoot Tom Coronel op kop, vóór Monteiro, Chilton, Bennani, Tarquini, López, Muller, Valente én Loeb. Met een gewijzigde aerodynamica aan zijn Citroën voor een hogere topsnelheid maakte José-María López zijn intenties direct vanaf het begin duidelijk. Bij de tweede doorkomst lag hij al vierde en wist hij vervolgens in de vijfde ronde Chilton en Monteiro in te halen. En weer twee ronden later passeerde hij vlak voor Raidillon ook nog eens de koploper!

Yvan Muller liet zich ook niet onbetuigd en pakte met nog drie ronden te gaan de tweede plaats. Ondanks dat hij wat tijd verloor met het inhalen van Valente slaagde Sébastien Loeb er in door te dringen tot de topvijf. Ma Qing Hua moest helaas al na vier ronden vroegtijdig naar de pits met een motorprobleem. Met een 1-2-3 in de kwalificatie, een 1-2-3 in race 1 en een toptwee in race 2 sleepte Citroën Racing een nagenoeg maximum aantal punten in de wacht voor het wereldkampioenschap bij de merken. De voorsprong op de nummer twee is nu ruimt 200 punten.

Yves Matton, de leider van Citroën Racing: “Het is voor mij als Belg een enorm goed gevoel om met mijn team op Spa-Francorchamps zo’n fantastisch resultaat te boeken. Ik denk dat we trots kunnen zijn op de manier waarop wij beide races hebben gewonnen. Raidillon is een unieke uitdaging en we hadden er wat technische problemen. Maar ons technische team heeft de auto’s prima aangepast en onze rijders deden de rest om het grote potentieel van de Citroën C-Elysée WTCC aan te tonen. We hadden niet op een nog beter resultaat kunnen hopen bij het afsluiten van het seizoen in Europa. We hebben nu een lange rustpauze maar we kunnen niet wachten om onze succesreeks elders in de wereld voort te zetten.”

Yvan Muller: “Na het zetten van de snelste tijd in de kwalificatie was ik het aan mijzelf verplicht om een goede start in race 1 te hebben. In de eerste ronde deed ik het voorzichtig aan om daarna wat afstand te nemen zodat niemand in mijn slipstream kon komen. Pechito en Seb hadden het achter mij aan de stok waardoor het voor mij wat makkelijker werd. Mijn start in race 2 was niet zo goed maar ik verloor gelukkig geen plaatsen. De race was pittig maar ik heb hard gevochten om mijn rivalen in te halen met uiteindelijk de tweede plaats als resultaat. Onze C-Elysée WTCC was dit weekend beter dan ooit en door onze hoge snelheid bij Raidillon en Blanchimont waren wij in staat om aan te kunnen vallen bij Les Combes en bij de Bus Stop.”

José-María López: “Ik kon in race 1 geen seconde relaxen. Sébastien was echt snel in de tweede en de derde sector en mijn banden werden rap minder. Ik heb alles toegelegd op de laatste ronde en gelukkig pakte dat goed uit. Die tweede plaats was belangrijk voor mij maar nog belangrijker was de 1-2-3 voor het team! In race 2 was ik de eerste paar bochten in een heftig gevecht gewikkeld met Valente. We raakten elkaar maar de auto was OK, en ik realiseerde mij dat ik sneller was dan de anderen. Mijn meeste inhaalmanoeuvres deed ik in de Bus Stop en ik moet zeggen dat iedereen sportief reed. Het is een ongelooflijke overwinning voor mij! Ook al heeft Yvan zijn achterstand met twee punten verkleind was het nog steeds een goed weekend voor mij wat de algemene rangschikking betreft. Maar ik heb het al vaker gezegd, ik ben er nog lang niet.”

Sébastien Loeb: “Ik heb erg genoten van de eerste race… tot de laatste ronde! Pechito was zo snel bij Raidillon dat ik wist dat hij een constant dreiging zou vormen. Ik kon hem telkens afschudden maar toch kwam hij er uiteindelijk langs. In de tweede race kon ik bij de start geen plaatsen goedmaken en ik verloor veel tijd achter Valente. Toen ik er uiteindelijk langs kon was het al te laat om de achterstand goed te maken.”

Ma Qing Hua: “Vandaag zijn mijn dromen niet uitgekomen. In race 1 had ik wat plekken goedgemaakt bij de start. Maar na een paar ronden raakte mijn voorruit los en ik kon daardoor de baan niet meer goed zien. Ik had een leuk gevecht met Chilton en Borkovic, maar bij de finish eindigde ik buiten de punten. In de tweede race was het al snel einde verhaal door een motorprobleem.”

Uitslagen en standen

RACE 1
1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
2. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1)
5. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
6. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
7. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
8. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
9. Dusan Borkovic (Chevrolet RML Cruze TC1)
10. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
11. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
Snelste ronde: Yvan Muller (2’26’’579)

RACE 2
1. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
4. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
5. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
6. Gianni Morbidelli (Chevrolet RML Cruze TC1)
7. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
8. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
9. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
10. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
Snelste ronde: José-María López (2’26’’679)

Stand wereldkampioenschap bij de rijders:
1. José-María López: 255 punten
2. Yvan Muller: 216 pnt
3. Sébastien Loeb: 190 pnt
4. Tiago Monteiro: 125 pnt
5. Gabriele Tarquini: 105 pnt
12. Ma Qing Hua: 33 pnt

Wereldkampioenschap bij de constructeurs
1. Citroën Total: 597 punten
2. Honda: 392 pnt
3. Lada: 202 pnt

Top