Verwijzing in seconden

DE 11 SLEUTELBEGRIPPEN VAN HET WRC

 

Ken je de dubbele betekenis van WRC? Wat is een shakedown? Waarvoor dient een servicepark? Ontdek onze selectie van sleutelbegrippen om het WRC beter te leren begrijpen.

Citroën Racing: Flexi-service

FLEXI-SERVICE

Deze procedure van 25 minuten, die gebruikt wordt voor de service aan het eind van de dag, geeft de teams de tijd om aan één auto tegelijk te werken (dus niet gelijktijdig aan meerdere auto's) om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het maximale aantal monteurs (8 in het geval van een team met twee auto's zoals het Citroën Total World Rally Team).

PACENOTES

De pacenotes geven in een gecodeerde taal een beschrijving van het parcours van de klassementsproeven die gedurende het rallyweekend worden verreden. Tijdens de verkenningsritten dicteert de rijder het zicht dat hij op de weg heeft aan zijn navigator die er in een voor hen allebei begrijpelijke taal aantekeningen van maakt in een schrift. In de klassementsproef leest de navigator deze pacenotes weer op om de rijder zo snel mogelijk de goede kant op te sturen!
Citroën Racing: Pacenotes
Citroën Racing: Baanverkenners

BAANVERKENNERS

Bij de vier rally's op asfalt die dit seizoen op het programma staan (Monte Carlo, Corsica, Duitsland en Catalonië) beschikken de deelnemende topteams over een team van baanverkenners. Dit zijn meestal ex-rallyrijders en -navigatoren. Met een kopie van de pacenotes van de equipe waarvoor ze werken, rijden ze van tevoren de klassementsproeven om informatie te kunnen geven over wijzigingen in het parcours en de omstandigheden sinds de verkenningsritten van de equipe zelf. Dit doen ze ook tussen de eerste en tweede passage van de Special Stages.

SERVICEPARK

Het servicepark is de verblijfplaats van alle teams, waar de auto's tussen de klassementsproeven door regelmatig terugkeren voor bijvoorbeeld een bandenwissel of een reparatie. Buiten het servicepark mogen de teamss op elk moment reparaties aan hun auto uitvoeren met behulp van het gereedschap dat ze aan boord hebben, maar hulp van buitenaf is daarbij absoluut niet toegestaan. Tegenwoordig hebben de meeste rally's één servicepark en is het gangbaar dat de auto's er 's ochtends komen voor een service van 15 minuten, halverwege de dag voor een service van 40 minuten en 's avonds voor een service van 45 minuten. De monteurs mogen pas beginnen met het werken aan een auto als ze daarvoor een polsbandje hebben gekregen (4 per auto).
Citroën Racing: Servicepark
Citroën Racing: Power Stage

POWER STAGE

Dit is een Special Stage van de rally, meestal de laatste, die rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden en die de teams bonuspunten kan opleveren. De bonuspunten zijn er voor de vijf snelste teams: vijf voor de team met de snelste tijd tot één voor die met de vijfde tijd.

RALLY 2

Een team die gedurende de eerste rallydag heeft moeten opgeven kan de tweede dag toch weer meerijden na toekenning van 7 minuten straftijd per gemiste Special Stage (10 minuten als de equipe in de laatste proef van de dag is uitgevallen).
Citroën Racing: Rally 2
Citroën Racing: Verkenningsritten

VERKENNINGSRITTEN

De dinsdag en woensdag vóór de rally gebruiken de teams voor de verkenningsritten. Hierbij rijden ze met een aangepaste straatauto (rolkooi, wielophanging, remsysteem) twee keer elke klassementsproef om met een beperkte snelheid (maximaal 80 km/h) het parcours bocht voor bocht te beschrijven met de pacenotes.

SHAKEDOWN

De shakedown is de testproef die de donderdag vóór de rally wordt verreden op een parcours dat representatief is voor de moeilijkheid van de klassementsproeven die dat weekend op het programma staan. Alle equipes moeten de shakedown drie keer rijden.
Citroën Racing: Shakedown
Citroën Racing: Special Stage

SPECIAL STAGE

De Special Stages zijn voor het verkeer afgesloten stukken weg waarop om de twee of drie minuten een team van start gaat voor een race tegen de klok. Om van de ene naar de andere klassementsproef te rijden maken de teams gebruik van zogenaamde verbindingsroutes via de openbare weg, waarop ze zich aan de plaatselijke verkeersregels moeten houden en snelheidsovertredingen kunnen worden bestraft met tijdstraffen. Een rally is dus een opeenvolging van klassementsproeven en verbindingsroutes, en het eindklassement wordt bepaald door de bij de klassementsproeven geklokte tijden en de eventuele op de openbare weg opgelopen tijdstraffen bij elkaar op te tellen.

SUPER SPECIAL STAGE

Een Super Special Stage is een korte klassementsproef die meestal aan het begin van een rally in de bebouwde kom van een plaats wordt georganiseerd om de rally dicht bij het publiek te brengen.
Citroën Racing: Super Special Stage
Citroën Racing: WRC

WRC

Een afkorting met twee betekenissen: World Rally Championship voor het kampioenschap en World Rally Cars voor de auto's die eraan deelnemen. De World Rally Cars zijn de meest geavanceerde rallyauto's. Ze beschikken over een 1,6 liter turbomotor met een vermogen van bijna 400 pk in combinatie met een sequentiële versnellingsbak, wegen 1190 kg en zijn voorzien van indrukwekkend spoilerwerk.
Top