Verwijzing in seconden
750x423_alles-over-motorolie.jpg

Alles over motorolie

De motor is het hart van uw auto. Deze wordt gevoed met motorolie om ervoor te zorgen dat uw auto probleemloos blijft rijden. Motorolie is van belang voor de smering, koeling en prestaties van uw motor. Een aantal belangrijke olievragen worden beantwoord. 

Waarom is oliekwaliteit belangrijk?
De smering is de belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor. De juiste olie en een optimale smering zorgen ervoor dat uw motor de topprestaties kan leveren die u mag verwachten. Met kwalitatief goede olie draait de motor soepel en wordt slijtage tot een minimum beperkt. Motorolie reinigt bovendien het oliecircuit, door vuildeeltjes op te nemen. Hoe dunner de olie, hoe sneller de olie wordt rondgepompt en hoe meer vuil en warmte kan worden afgevoerd. Met dunne olie is het brandstofverbruik lager en daarom kiezen veel motorfabrikanten hier vaker voor in hun advies voor een bepaald model auto.

Hoe peil je olie?
Het is van belang om het oliepeil regelmatig te controleren. Vooral bij oude auto’s, omdat deze aanzienlijk meer olie kunnen verbruiken. Controleer het peil ongeveer elke 1.000 kilometer op de volgende wijze:

  1. Plaats uw auto op een vlakke ondergrond, zodat de olie ‘recht ligt’ in de tank.
  2. Peil de olie het liefst voor vertrek, met een koude motor. Zo niet, dan dient u 15 minuten te wachten voordat alle olie teruggezakt is.
  3. Trek de peilstok uit de motor en maak deze schoon met een doek, bijvoorbeeld een oude vaatdoek. Dit is nodig om een juist beeld te krijgen van het oliepeil. De peilstok is vaak gemakkelijk te herkennen aan een grote, gekleurde plastic hendel.
  4. Plaats de schone peilstok opnieuw in de tank en haal deze er na een paar seconden weer uit. De olie hoort nu tussen het minimum- en maximumteken onderaan de stok te staan.
  5. Staat de olie net onder of boven het minimumteken? Vul dan de olie bij tot net onder het maximum. Dit controleert u na het vullen op dezelfde wijze.
  6. Steek de peilstok terug in de tank en rijdt nooit met een oliepeil dat lager is dan het minimumstreepje. Dit kan uw motor ernstige schade toebrengen.


Hoe vul je olie bij?
Het olieniveau is beneden peil wanneer deze net boven of onder het minimumteken van de peilstok uitkomt. Vul de motorolie bij middels de vulopening. In enkele gevallen gaat dit nog via het gat van de peilstok. U herkent de vuldop van de olietank aan het olietekentje. Dit is een oliekan waar een druppel uitvalt.

  1. Verwijder de dop en steek een trechter in de opening om verspilling te voorkomen. Vergeet niet bij het kopen van de olie een gratis papieren trechter mee te nemen.
  2. De ruimte tussen het minimum en maximum op de peilstok geven 1 liter aan. Zo kunt u gemakkelijk inschatten hoeveel olie de motor nodig heeft. Giet de olie langzaam in de trechter. Een halve liter is vaak voldoende. Verwijder de trechter en draai de dop na het vullen stevig vast.Waarom olie verversen?
De kwaliteit van olie neemt af als deze lange tijd in de motor zit. Om uw auto in goede staat te houden, is het essentieel om de olie op tijd te verversen. De vloeistof neemt namelijk deeltjes op van inwendige en uitwendig vervuiling, waardoor de oliefilter verzadigd raakt van alle verontreinigingen. U kunt zelf de olie verversen en het filter vervangen, maar dit gebeurt ook altijd bij een onderhoudsbeurt bij uw dealer. 

Top