Verwijzing in seconden
nieuws_bandenverwisselen

Bandenpech: zo verwissel je zelf een autoband

Vroeg of laat gebeurt het iedereen die autorijdt. Je begeeft je bijvoorbeeld op de snelweg en bent in je hoofd nog druk bezig met het doornemen van de dag. Of je bent net in Frankrijk aangekomen voor die langverwachte vakantie. En dan trekt je auto plotseling naar één kant en hoor je het gevreesde geluid van een lekke band. Op weg en bandenpech? Met deze tips verwissel je de autoband zélf.

Stap 1: Zoek een veilig plek om je band te wisselen
Het wisselen van een band vereist wat inspanning, maar de stappen zijn eenvoudig. Zoek een vlakke, stabiele en veilige plek om je band te verwisselen. Een stevig, vlakke ondergrond werkt het beste en voorkomt dat je auto wegrolt of wegzakt. Parkeer de auto zo ver mogelijk weg van het verkeer en zet de alarmlichten aan. Vergeet ook het veiligheidsjasje en de gevarendriehoek niet. Trek de handrem aan voordat je de auto verlaat.

Stap 2: Wieldop verwijderen en bouten losdraaien
Leg alle spullen klaar die je nodig hebt: een stevige volle band, gereedschap om de wieldop te verwijderen, een slinger om de wielbouten aan te draaien, plus een krik. Wrik de wieldop met bijvoorbeeld een platkopschroevendraaier voorzichtig los. Draai daarna de wielbouten een paar keer rond met de zwendel om ze alvast wat losser te maken. Draai ze niet helemaal los, anders schiet de band bij het opkrikken al van het wiel. Als de band nog op de grond staat, kun je bovendien meer kracht zetten dan wanneer de auto al op de krik staat.

Stap 3: Krik plaatsen
Nu is het tijd om de krik onder het frame van de auto te plaatsen. In het instructieboekje van de auto staat welke plek hier het meest geschikt voor is. Bij de meeste auto’s zit er een kleine inkeping achter de voorwielen en vóór de achterwielen. Probeer het plaatsen van de krik altijd eerst een keer thuis, zodat je weet hoe deze werkt. Krik de auto op tot het wiel net boven de grond zweeft.

Stap 4: Het wiel
verder losdraaien en de band verwijderen
Draai nu de wielbouten helemaal los en til de lekke band van de wielnaaf. Leg deze hierna naast de krik, gedeeltelijk onder de auto. Mocht er iets misgaan met de krik en de auto glijdt er vanaf, dan komt deze op de band terecht en niet op de grond of je voeten.

Stap 5: Het reservewiel plaatsen
Omdat een lekke band leger is dan een volle band, moet je de auto nu wat verder opkrikken om het reservewiel te kunnen plaatsen. Hang de volle band op de wielnaaf (controleer of deze recht zit) en draai de wielbouten er weer op. Helemaal vastdraaien doe je in de volgende stap.

Stap 6: De krik laten zakken en de bouten aandraaien
Vergeet niet om de lekke band onder de auto uit te halen en laat de krik vervolgens langzaam zakken. Nu draai je de bouten verder aan. Je hebt als de auto weer op de grond staat de mogelijkheid om meer kracht te zetten. Let erop dat alle bouten goed aangedraaid zijn en dat er geen wielbouten scheef zitten. Klik daarna de wieldop terug op het wiel.

Nu alleen nog rustig wegrijden…
Voilà, de band is verwisseld! Berg nu al het gereedschap weer op, trek je veiligheidshesje uit en rijd langzaam weg. Voelt de auto toch niet helemaal stabiel? Dan adviseren wij om alsnog gebruik te maken van een wegenwachtservice.

 

Met de MyCITROËN Card profiteer je van voordeel, gemak en plezier. Bijvoorbeeld 24/7 Pechhulp in heel Nederland.

Top