Verwijzing in seconden
1500x646_vignette

CITROËN TOTAL ABU DHABI WRT-TEAM OP DE GOEDE WEG

Het Wereldkampioenschap Rally 2017 is beslist een van de spannendste wereldkampioenschappen in jaren! In Zweden wist het Citroën Total Abu Dhabi WRT-team een deel van zijn doelen te bereiken, met dank aan de jonge rijders Craig Breen en Stéphane Lefebvre. Het team heeft duidelijk progressie geboekt. Maar in de aanloop naar de eerste wedstrijd op gravel realiseert ieder teamlid zich dat er nog veel moet gebeuren.

HOE DEDEN DE C3'S WRC HET IN DE RALLY?

Donderdagavond begon de rally met een Super Special in Karlstad. Maar pas vrijdagmorgen gingen de équipes vol in de aanval in de bossen van het hertogdom Värmland.

De Citroëns C3 WRC lieten aan het begin van de wedstrijd uitstekende prestaties noteren, met een tweede tijd voor Kris Meeke in SS2 en een derde tijd voor Craig Breen in SS3. Halverwege de dag stond Kris derde in het algemeen klassement. Craig was achtste op minder dan 20 seconden van zijn teamgenoot.

Tijdens de tweede omloop gooide bij Meeke een overmatige slijtage van de Michelin X-Ice North 3-banden roet in het eten, waardoor hij de derde plaats moest prijsgeven. Nadat het spoilerwerk van zijn C3 beschadigd raakte bij een onzachte aanraking met een sneeuwmuur, kampte Breen met wegliggingsproblemen. Hij bleef weliswaar achtste, maar de verschillen met de top van het klassement werden groter.

"Het is duidelijk dat we hard aan de slag moeten om het potentieel van de auto onder alle omstandigheden volledig te benutten. Vandaag presteerden we goed tijdens de eerste omloop van de klassementsproeven", merkte Yves Matton, de directeur van Citroën Racing, op. "We moeten nog zien uit te vinden waarom onze rijders in de tweede omloop mindere resultaten boekten."

Zaterdag, toen Kris Meeke seconden bleef verliezen, kon hij zijn teleurstelling niet verbergen. Ondanks dat hij goed reed, viel de Brit terug naar de vijfde plaats. 's Middags maakte hij bovendien een fout in Vargåsen 2: na een bocht te hebben gemist, dook de C3 in een met sneeuw gevulde greppel. De toeschouwers hielpen de auto snel weer de weg op, maar toch verloor Kris acht minuten...

Craig had een betere dag. De Ier maakte niet dezelfde fouten als de dag ervoor en werkte zich in de loop van de dag omhoog in het klassement. Eenmaal terug voor de service en het parc fermé in Torsby kon hij tevreden zijn met zijn voorlopige vijfde plaats. De rally eindigde zondag met drie korte klassementsproeven. Craig Breen en Scott Martin namen geen risico's en behielden hun positie. Na Monte Carlo werden ze opnieuw vijfde!

Kris Meeke en Paul Nagle, twaalfde in het algemeen klassement, haalden toch twee punten binnen door bij de Power Stage als vierde te eindigen. Met beide Citroëns C3 WRC aan de finish wist het Citroën Total Abu Dhabi WRT-team 16 punten te veroveren voor het wereldkampioenschap constructeurs.

 

1500x646_top

 

EERSTE STER VOOR STÉPHANE LEFEBVRE

Met slechts één eerdere deelname aan de Rally van Zweden, in 2015 met een DS 3 R5, ging Stéphane Lefebvre als rookie van start in deze rally. In een auto van de generatie 2011-2016 wist de Fransman te overtuigen met een solide gereden rally.

De eerste dag stond voor Stéphane in het teken van ervaring opdoen: in de tweede omloop was hij stelselmatig veel sneller dan in de eerste. Zaterdag moest hij als tweede starten waardoor hij de ondankbare taak had om de klassementsproeven schoon te vegen. Toch wist hij op te klimmen tot de achtste plaats, een positie die hij zondag wist te consolideren.

Zonder de druk van het punten scoren voor de constructeurstitel kon Stéphane ervaring opdoen in deze unieke rally. Dankzij deze prestatie kan hij met vertrouwen de Rally van Mexico (9 - 12 maart) tegemoetzien, waarin hij aan de start verschijnt met een C3 WRC.

DE NOODZAAK OM RESULTATEN TE BOEKEN

"De betrouwbaarheid van de auto's was dit weekend perfect voor elkaar. Daar kunnen we tevreden over zijn", benadrukt Yves Matton. "Craig en Stéphane hebben hun doelen bereikt en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de positieve kant van de balans. Craig zette goede prestaties neer op de momenten dat hij zich op zijn gemak voelde in de auto en wist beheerst te rijden wanneer dat nodig was. Stéphane, die geconfronteerd werd met sterk wisselende omstandigheden, heeft geleerd hiermee om te gaan. Hij heeft nauwelijks ervaring in de sneeuw en zijn klassering mag er dan ook zijn."

"Het resultaat van Kris kon beter. Hij had wat moeite de auto goed aan te voelen op de verschillende ondergronden van deze rally. Het is dan lastig om meer vertrouwd te worden met de auto", voegde de directeur van Citroën Racing toe. "In Mexico, waar de omstandigheden tijdens de rally minder wisselen, zal de situatie anders zijn."

Top