Verwijzing in seconden
blog_citroen_reis-met-kinderen.jpg

Reistips voor een autorit met kinderen

Binnenkort is het weer meivakantie. Tijd voor leuke uitstapjes met de kinderen. Naar de kust, bij opa en oma op bezoek of wat langer weg: een autovakantie naar Frankrijk bijvoorbeeld. Soms zit je urenlang in de auto. En na 10 keer het spelletje ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ ben je wel toe aan iets nieuws. Zo maak je van een lange autoreis een feestje!

Tip 1: Lekkere snacks
Houd de kleintjes tevreden met een versnapering. Denk aan verpakte snacks uit de supermarkt of snoepgroente in bakjes. Heb je voldoende tijd op de dag voor de reis? Dan is het een idee om zelf gezonde snacks te maken. Inspiratie voor huisgemaakte snacks:

 • Een snee bananenbrood. Hartig, zoet en goede vezels.
 • Vul potjes met een laagje jam, yoghurt en dan muesli.
 • Snijd vers fruit in stukjes en maak voor iedereen een bakje met fruitsalade.
 • Maak kleine wraps met wat kruidenkaas, sla, kipfilet en je favoriete groentes.

 

Tip 2: Las gezellige stopmomenten in
Naast dat het voor veiligheid beter is om vaker ‘stops’ in te lassen, is het ook gezellig om te pauzeren. Neem een picknickmand mee en maak van de gelegenheid gebruik om met het hele gezin te picknicken. Bij het tankstation heb je bovendien altijd de mogelijkheid om een ijsje te kopen. Op internet staan heel wat tips voor mooie picknickplekken langs bekende snelwegen. Extra leuk: bezoek een speeltuin of pretpark die op de route ligt. Dat wordt een autovakantie om nooit te vergeten!

 

Tip 3: Zorg voor pret op de achterbank
Zorg voor wat creativiteit en vermaak op de achterbank. De kinderen hebben weinig bewegingsvrijheid en dat kan hen onrustig maken. Een activiteit biedt afleiding.

 • Kleuren
  Kinderen zijn uren zoet met een leuk kleurboek, een kleurplaat of gewoon een wit vel papier en (uitwasbare) stiften. Er zijn speciale plankjes of tafeltjes voor in de auto die ideaal zijn om op te kleuren (of eten zonder te knoeien).
 • Vakantiekleurboek
  Ook een vakantiekleurboek is een leuke optie, omdat daar naast kleurplaten, leerzame spelletjes en puzzels instaan. Iets creatiefs voor in de auto is altijd goed, maar bijvoorbeeld lijm of een schaar is niet erg handig.
 • Zingen
  Speel hun favoriete CD af en zing gezellig mee!
 • Spelletjes
  Verdiep je van tevoren eens in de autospelletjes. Er zijn er veel meer dan ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee…’.
 • Tablet
  Zet films en spelletjes op de tablet. Niet iedereen is hier een voorstander van, maar er zijn ook leerzame varianten van allebei de opties te vinden. Ook handig is bijvoorbeeld een DVD systeem geïntegreerd in hoofdsteunen.  Voor meer informatie lees hier meer
 • Databundel en onverwachte kosten
  Heb je een abonnement lopen op de tablet? Zet deze dan uit als je de Nederlandse grens overgaat.

 

Tip 4: Denk altijd eerst aan veiligheid
Natuurlijk staat veiligheid op nummer één. Dit zijn een paar belangrijke tips voor een veilige en comfortabele reis:

 • Rust goed uit voor de autorit.
  Het reizen zelf is al aardig vermoeiend en met een uitgerust gevoel kun je alles beter aan. Minimaal 8 uur slaap, uiteraard ook voor de kinderen. Zij hebben soms een paar uurtjes extra nodig om gezellig mee op reis te gaan.
 • Neem voldoende water mee.
  Zeker bij warm weer is hydratatie belangrijk.
 • Wissel regelmatig wie er rijdt.
  Autorijden wordt vermoeiend na een paar uur. Let goed op signalen van slaperigheid: veel gapen, moeite met focussen en knikkebollen. Ben je alleen met de kids? Las dan wat vaker een stop in.
 • Parkeer de auto niet in de brandende zon.
  Als je stopt, parkeer de auto dan niet in de brandende zon. De auto warmt van binnen erg snel op, waardoor het bij vertrek langer duurt voordat de airconditioning te voelen is. Ook kan het gevaarlijk zijn als er nog mensen in de auto zitten, omdat de zuurstof door de warmte uit de auto verdwijnt.
 • Stel het snoepen zo lang mogelijk uit.
  Van zoet snoep worden kinderen soms misselijk. Maar eet allemaal wel voldoende, want met een lege maag ben je sneller wagenziek.
 • Las eventueel een autocheck in bij de werkplaats.
  Laat de auto nog een keer goed controleren voordat de reis begint. Een opgefriste auto presteert optimaal.

Waar de reis ook naartoe gaat, vergeet niet te genieten van het uitzicht en de gezelligheid. Veel plezier!

Top