Verwijzing in seconden

ECHT ZORGELOOS OP VAKANTIE?

Lees onze 11 tips om deze zomer veilig de weg op te gaan

Iedere zomer gaan miljoenen Nederlanders met de auto op vakantie. Misschien u ook wel? Eén ding is in elk geval zeker, onderweg wilt u geen gedoe met uw auto. Op deze pagina vindt u daarom 11 handige tips waarmee u deze zomer veilig en zorgeloos de weg op kunt.

  1. Check uw auto en caravan van tevoren

  Controleer voordat u vertrekt uw auto, caravan of aanhangwagen op belangrijke punten zoals remmen, accu, oliepeil, koeling en verlichting.

  1. Niet vergeten: belangrijke documenten

  Vergeet niet uw rijbewijs, een geldige groene kaart en uw kentekenpapieren mee te nemen. Zorg ook dat er een schadeformulier in uw auto ligt.

  1. Controleer de bandenspanning

  Gaat u uw auto zwaar beladen? Zorg dan dat u de bandenspanning verhoogt. Dat kost minder brandstof en u heeft een betere wegligging. Vergeet ook uw reserveband niet.

  1. Neem niet te veel bagage mee

  We weten allemaal dat je meestal niet alles gebruikt wat je meeneemt. Wees dus kritisch met inpakken, want hoe meer u meeneemt, hoe meer benzine u verbruikt.

  1. Plaats zware dingen onderop

  Zo houdt u het zwaartepunt van de auto laag. Ook bij een ongeluk is dit veiliger. Zwaardere spullen kunt u het beste zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank plaatsen.

  1. Zorg voor een stevig bagagenet

  Als u veel bagage heeft, die ook nog boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, is een stevig bagagenet wel zo veilig. Bij een noodstop of ongeval, vliegen de spullen niet naar voren. 

  1. Monteer een dakkoffer altijd in het midden van het dak

  Een dakkoffer beïnvloedt het weggedrag en daarmee de veiligheid van uw auto. Bepak hem zo licht mogelijk én zorg dat u hem in het midden van het dak monteert. Zo heeft u er het minste last van tijdens het rijden.

  1. Verplicht meenemen in het buitenland

  In Nederland is alleen een gevarendriehoek in de auto verplicht, maar in het buitenland gelden vaak strengere eisen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest of veiligheidshesjes. 

  1. Voorkom onnodig fileleed, reis op donderdag of zondag

  Lange vakantiefiles, wie kent ze niet? Door niet op de standaard drukke vrijdag of zaterdag te vertrekken, maar door op donderdag of zondag te reizen, voorkomt u het ergste fileleed.

  1. Berg af rijden? Remmen op de motor

  Rijd berg af in dezelfde versnelling als omhoog. Zo remt de auto op de motor en voorkomt u schade aan de remmen. Hierbij geldt: als u uw voet van het gas haalt, moet de auto vaart minderen. Gaat u nog steeds te hard? Schakel dan terug.

  1. Handig: wegwerkzaamheden en tolwegen checken op anwb.nl

  Op www.anwb.nl vindt u een overzicht van de belangrijkste wegwerkzaamheden in binnen- en buitenland. Het totaalbedrag op de Franse tolwegen uitrekenen? Dat kan op www.autoroutes.fr

Een goede voorbereiding is het halve werk. We wensen u een fijne, zorgeloze vakantie! 

Top