Verwijzing in seconden
Herobanner_CL.19.006.008_1250X400

Citroën Ami One Concept

BORN CITROËN

De geschiedenis van Citroën is al sinds de oprichting van het merk in 1919 een afspiegeling van zijn tijd, met eigenzinnige en revolutionaire modellen die tot iconen zijn uitgegroeid. Ter gelegenheid van de Salon van Genève van 2019 onthult Citroën zijn visie op een vorm van mobiliteit in de stad die voor iedereen bereikbaar is.

Citroën Ami One Concept, de visie op mobiliteit in de stad "By Citroën": #LibertyElectriCityMobility! Hierbij worden alle voordelen van 100% elektrisch rijden gecombineerd met een gedurfd en kleurrijk design en een bijzonder gebruiksvriendelijk, comfortabel en praktisch karakter. Omdat je er geen rijbewijs voor nodig hebt, is Ami One Concept bij uitstek geschikt voor allerlei soorten "à la carte"-gebruik, van autodelen tot verhuur.

Net als indertijd de 2CV staat Ami One Concept voor bewegingsvrijheid voor iedereen en heeft hij alles in zich om het populaire icoon van de moderne stad te worden.

 

Ami One Concept

Ami One Concept valt op door zijn kubusachtige vorm en extreem compacte afmetingen (2,50 m lang, 1,50 m breed, 1,50 m hoog), waardoor hij er niet alleen stoer uitziet maar ook uiterst wendbaar is. Omdat hij is gemaakt is voor de stad, worden de vier hoeken van de carrosserie beschermd door stijlvolle Airbumps® met "Out of the Blue" kleuraccenten.

Voorzijde Ami One Concept

De karaktervolle en moderne voorzijde van Ami One Concept wordt geaccentueerd door een sierlijke Y-vormige lichtsignatuur die doet denken aan die van de concept car CXperience. De zwevende structuur van de gecombineerde richtingaanwijzers en dagrijverlichting geeft het geheel een verfijnd accent. Het lakwerk in de kleur Orange Mécanique en het tweedimensionale logo in het midden van het zwarte vlak versterken de dynamische uitstraling.

Het design van Ami One Concept is bijzonder doordacht, met verschillende symmetrische onderdelen: dezelfde portieren links en rechts (waarbij het bestuurdersportier naar achteren scharniert), identieke onderdelen aan de voor- en achterzijde, de onderste bumperdelen, de spatborden en de dorpels.

Ook de achterlichten zijn links en rechts gelijk, terwijl de vier onderdelen waaruit de buitenspiegels en de portiergrepen bestaan een op verschillende manieren te monteren montageset vormen.

Een ander onderscheidend element is het cabriodak. Dit in antracietgrijs canvas uitgevoerde dak kan met één handbeweging open en dicht worden geschoven.

 

BORN FREE

Ami One Concept biedt bewegingsvrijheid voor wie 16 jaar (14 jaar in Frankrijk) of ouder is en in de stad woont, zonder dat hij of zij er een rijbewijs voor nodig heeft. Citroën heeft Ami One Concept bedacht als alternatief voor het openbaar vervoer en andere vormen van individueel vervoer (zoals een bromscooter).

Ami One Concept: bewegingsvrijheid
Ami One Concept: 100% elektrisch

Met Ami One Concept kun je 100% elektrisch rijden, wat niet alleen milieuvriendelijk is maar ook voordelig. Hij haalt een snelheid van 45 km/h en stoot daarbij geen CO2 uit. Volledig opgeladen komt hij 100 km ver, meer dan voldoende voor alle dagelijkse stadsritten. Via een openbaar laadstation of een wallbox kan Ami One Concept probleemloos in 2 uur worden opgeladen.

Ami One Concept maakt dankzij zijn elektrische aandrijflijn weinig geluid, maar voor de veiligheid hoor je hem toch goed aankomen. De Europese regelgeving die sinds 1 januari 2019 van kracht is, schrijft voor dat alle elektrische voertuigen een kunstmatig geluid moeten maken om voetgangers te waarschuwen.

BORN CLEVER

In de 100% connectieve Ami One Concept vormt de smartphone het hart van de communicatie tussen mens en machine. Dat begint al bij het instappen: de portieren kunnen worden vergrendeld en ontgrendeld door met de smartphone de QR-code op het aluminium frame van de portiergrepen te scannen. Nadat de bestuurder zijn smartphone in de daarvoor bestemde houder heeft gelegd, kan de communicatie tussen Ami One Concept en de bestuurder beginnen. De geselecteerde app wordt in de vorm van een balloon in het gezichtsveld van de bestuurder geprojecteerd, zoals bij een head-up display. Op die manier heeft de bestuurder via zijn smartphone toegang tot zijn persoonlijke omgeving en een scala aan services. Voor de communicatie met zijn bestuurder is Ami One Concept voorzien van twee toetsen op het stuurwiel: één voor het met een gesproken commando oproepen van de assistent en één voor het app-keuzemenu.

In de cilinder rechts van de Drive POD zijn de startknop en de keuzeschakelaar van de automatische transmissie ondergebracht.

Ami One Concept: 100% connectief

De connectieve Ami One Concept gaat nog een stap verder door nieuwe manieren van gebruik mogelijk te maken. Via de speciale app zijn verschillende formules voor autodelen of huur beschikbaar, met een portal voor bijbehorende services (laden, zoeken naar een vrije parkeerplaats, enz.). Ami One Concept speelt daarmee in op de verschillende wensen van gebruik (af en toe of op regelmatige basis) die klanten kunnen hebben. Met de app kan over Ami One Concept worden beschikt en de gebruiksduur op elk moment worden aangepast, zonder verplichtingen en all-in.

De autodeel- of huurservices kunnen aan elke behoefte worden aangepast, met huur voor 5 minuten tot 5 uur (via Free2Move), tot 5 dagen (Citroën Rent&Smile), tot 5 maanden (short lease) of zelfs tot 5 jaar (operational lease).

Ami One Concept: ruim en functioneel interieur

Het interieur is ruim en functioneel. De bestuurdersstoel (verschuifbaar) en de passagiersstoel (vast) zijn asymmetrisch opgesteld, voor een maximale ruimte en bewegingsvrijheid voor de inzittenden. Alle hoekjes en gaatjes van het interieur zijn optimaal benut, zodat de inzittenden aan opbergmogelijkheden niets te kort komen.

Ami One Concept: opbergruimte

Aan de passagierszijde bevindt zich een opbergruimte met plaats voor een handkoffer of handtas. Via de neerklapbare bestuurdersstoel is een plateau achterin bereikbaar, met ruimte voor de door Damien Beal speciaal voor Ami One Concept gecreëerde reisaccessoires.

MERCHANDISING

De speciaal voor Ami One Concept ontworpen merchandise is gecreëerd met dezelfde filosofie, en met dezelfde kleuren:

  • # RUN: een in samenwerking met het Franse merk BACK to ALASKA ontworpen windjack
  • # LISTEN: een draagbare 5 W Bluetooth-speaker
  • # DRIVE: een sleutelhanger in het materiaal en de vorm van de portiergreep
  • # PLUG: een iOS- en Android-compatibele laadkabel
  • # CARE: een in samenwerking met het merk Bone Conduction ontwikkelde telefoonhoes
  • # CHARGE: een in samenwerking met het Franse bedrijf Litogami ontwikkeld bouwpakket voor een speelgoedauto op zonne-energie
  • # PLAY: een metalen modelauto in de schaal 1:43

 

Top