Verwijzing in seconden


BIOBRANDSTOFFEN

Citroën levert motoren die geschikt zijn voor de volgende biobrandstoffen:
• biodiesel voor de HDi-dieselmotoren
• bio-ethanol voor de benzinemotoren.

Biodiesel en bio-ethanol dragen bij aan de strijd tegen het broeikaseffect door een lagere uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas. Biobrandstoffen bevatten nauwelijks zwavel en geen lood, wat ze extra milieuvriendelijk maakt. Gemengd met conventionele brandstoffen verbeteren biobrandstoffen de verbranding doordat ze meer zuurstof bevatten. Zo wordt de uitstoot van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen verder beperkt.

Citroën - Biodiesel

Biodiesel

Biodiesel is een mengsel van dieselolie en plantaardige oliën op basis van koolzaad, zonnebloem of soja. Europese regels staan een bijmenging tot maximaal 5% toe. Bij gebruik van biodiesel B30 neemt de CO2-uitstoot met 18% en de uitstoot van deeltjes met 22% af.

Citroën - Bio-ethanol

Bio-ethanol

Bio-ethanol is een mengsel van benzine en ethanol, een alcohol op basis van gefermenteerde suikers (suikerbiet of suikerriet) of gefermenteerd zetmeel van granen zoals tarwe en mais.

De benzinemotoren van Citroën zijn geschikt voor brandstoffen met een ethanolgehalte van maximaal 10% (brandstof E10). Bij het gebruik van E10 neemt de CO2-uitstoot (van bron tot wiel) af met ongeveer 6%.

FlexFuel-technologie

Citroën - FlexFuel-technologie

Voor bepaalde markten (zoals Brazilië en Zweden) levert Citroën auto's met FlexFuel-technologie. Van deze milieuvriendelijke auto's zijn de motoren geschikt voor benzine en ethanol in verschillende verhoudingen:

• tot wel 85% ethanol in de benzine in Europa (brandstof E85, die in Frankrijk en de rest van Europa mondjesmaat verkrijgbaar is),

• tussen 20 en 100% ethanol in Brazilië, 's werelds grootste markt voor deze brandstof en voor FlexFuel-auto's in het algemeen.

Geavanceerde biobrandstoffen

Citroën is zich bewust van de problematiek van het gebruik van landbouwgrond voor de productie van brandstof in plaats van voedsel. Het merk kijkt daarom naar een breder gebruik van biobrandstoffen waarbij sociale en milieufactoren zeker niet uit het oog worden verloren.

Biobrandstoffen kunnen worden gemaakt van biomassa (volledige planten, niet-eetbare planten, organisch afval) of algen. Het doel van Citroën is ervoor te zorgen dat de motoren ook voor deze brandstoffen geschikt zijn zodra deze, rond 2020/2030, beschikbaar komen.

Citroën - Geavanceerde biobrandstoffen

HVO100

HVO100, wat staat voor 100 procent Hydrotreated Vegetable Oil, is een duurzame brandstof voor dieselmotoren, die wordt gewonnen uit voornamelijk plantenresten en ander organisch materiaal. Omdat de planten reeds CO2 uit de atmosfeer hebben opgenomen, vindt er compensatie plaats voor wat er door verbranding in de dieselmotor weer wordt uitgestoten.

HVO100 - 100 procent Hydrotreated Vegetable Oil
Top