Verwijzing in seconden
Ami-One-Concept_DSK_747x400

AMI ONE CONCEPT: DE VISIE VAN CITROËN OP MOBILITEIT IN DE STAD VOOR IEDEREEN!

Citroën houdt de traditie van 100 jaar innovatie en durf om met zijn auto's bewegingsvrijheid te bieden in ere op de Salon van Genève van 2019, met de presentatie van Ami One Concept, een baanbrekend 100% elektrisch vervoermiddel waarbij de digitale wereld een centrale rol speelt in een nieuwe vorm van vrije en onbezorgde mobiliteit in de stad. Helemaal in lijn met de merkslogan "Inspired By You" biedt Ami One Concept het antwoord op nieuwe gebruikswensen van klanten en de uitdaging van de energietransitie in de stad. Deze concept car verbeeldt de visie van Citroën op vrijheid in de stad met #LibertyElectriCityMobility: vrijheid om in te stappen, bewegingsvrijheid en vrijheid om met je tijd mee te gaan.

 

De geschiedenis van Citroën is al sinds de oprichting van het merk in 1919 een afspiegeling van zijn tijd, met eigenzinnige en revolutionaire modellen die tot geliefde iconen zijn uitgegroeid. Ter gelegenheid van de Salon van Genève van 2019 innoveert het merk opnieuw met de onthulling van een eigenwijs concept voor een vervoermiddel voor in de stad. Net als de 2CV die bewegingsvrijheid voor een groot publiek bereikbaar maakte, maakt Ami One Concept mobiliteit in de stad voor iedereen bereikbaar met zijn unieke karakter van een allemansvriend die garant staat voor een nieuwe mobiliteitsbeleving!

Bekijk de video "Manifesto" waarin u het idee achter het concept ziet: https://youtu.be/VOef0bwIX0w

 

VRIJHEID OM IN TE STAPPEN: TOEGANKELIJK VOOR ALLEMAAL, GESCHIKT VOOR IEDEREEN

De visie van Citroën op mobiliteit in de stad sluit aan op een 100% digitale en gepersonaliseerde klantbeleving, waarin snelheid, gemak en vrijheid in het gebruik centraal staan.

 

EEN VORM VAN MOBILITEIT IN DE STAD VOOR IEDEREEN: OOK VOOR BESTUURDERS ZONDER RIJBEWIJS!

Met deze unieke vorm van mobiliteit in de stad, een nieuw speelterrein voor Citroën in het kader van de energietransitie, wil het merk de individuele mobiliteit in de stad de ruimte geven. Citroën heeft Ami One Concept bedacht als alternatief voor het openbaar vervoer (bus, tram, metro) en andere vormen van individueel vervoer op 2 of 3 wielen (zoals een fiets, scooter of step). Ami One Concept is een ultracompacte tweezitter (2,50 m) waarmee de inzittenden zich moeiteloos door de stad kunnen verplaatsen. Daarom is hij ook robuust uitgevoerd. Zo heeft hij een gesloten interieur dat de inzittenden beschermt bij slecht weer. Zijn lay-out en design, waarbij functionaliteit en doelmatigheid vooropstaan, bieden een geheel nieuwe rijbeleving. Ami One Concept is geschikt voor bestuurders vanaf 16 jaar (in de meeste Europese landen, afhankelijk van de wetgeving) en is bedoeld voor wie in de stad woont en hetzelfde verlangen naar bewegingsvrijheid heeft als Citroën, ongeacht of hij of zij een rijbewijs heeft.

 

EEN NIEUWE MOBILITEITSERVARING WAARIN DE DIGITALE WERELD CENTRAAL STAAT

De 100% connectieve Ami One Concept blijft trouw aan de merkslogan "Inspired by You" en is gebaseerd op een 100% digitaal ecosysteem, van de kennismaking met tot en met het huren van dit vervoermiddel. Daarmee biedt hij een innovatieve klantervaring "op maat" waarbij alle stappen zijn inbegrepen (online presentatie, aanvragen van een proefrit, configuratie van services, reservering en aflevering) en gemakkelijk de ideale gebruiksduur kan worden gekozen. Deze digitale ervaring wordt voortgezet in een speciale app voor de communicatie met het voertuig en het beheer van de ritten...

Bekijk de video "Expérience client" waarin u ziet hoe het klanttraject werkt: https://youtu.be/rJf9iOXfo9I

 

BEWEGINGSVRIJHEID IN DE STAD

In de vorm van Ami One Concept presenteert Citroën een 100% elektrische mobiliteitsoplossing voor in de stad: vrijheid by Citroën! Ami One Concept beantwoordt aan de wensen van stadsbewoners door twee personen de mogelijkheid te bieden zich moeiteloos door de stad te verplaatsen, vooral in de vaak beperkt voor gemotoriseerd verkeer toegankelijke stadscentra.

 

Geen uitstoot van CO2

Met een nieuwe vorm van mobiliteit en door een oplossing te bieden voor de stedelijke beperkingen van nu en de toekomst, speelt Ami One Concept perfect in op de maatschappelijke ontwikkelingen. Ami One Concept biedt de mogelijkheid om 100% elektrisch te rijden en biedt daarmee toegang tot alle milieuzones tegen beperkte gebruikskosten. Ami One Concept is perfect afgestemd op het continu in beweging zijnde stadsleven en kan een snelheid van 45 km/h bereiken zonder ook maar een grammetje CO2 uit te stoten. Hij heeft een actieradius van 100 km wat meer dan voldoende is om alle dagelijkse stadsritten af te leggen, ongeacht of het een incidentele afspraak of woon-werkverkeer betreft. De plat onder de vloer ingebouwde lithium-ionbatterij kan via de meegeleverde laadkabel eenvoudig worden opgeladen. Via een openbaar laadstation of een wallbox kan Ami One Concept probleemloos in 2 uur worden opgeladen. Bij particulieren kan Ami One Concept via een verlengsnoer ook worden aangesloten op een normaal stopcontact.

 

Geruisloos

Ami One Concept is dankzij zijn elektrische aandrijflijn geruisloos voor zijn inzittenden, maar hij is desondanks wel veilig voor zijn omgeving. Hij heeft een eigen geluidssignatuur die is ontwikkeld door de firma Start-Rec in samenwerking met de designers van Citroën. Het geluid dat Ami One Concept maakt bij stilstaan, weerspiegelt zijn hele karakter. Een uniek en "organisch" geluid waarin mannen- en vrouwenstemmen met elkaar samengaan, zeker geen digitaal "robotgeluid". Deze bijzonder onderscheidende geluidsidentiteit die wordt gevormd door een serie tonen die met de snelheid mee veranderen, is overigens in overeenstemming met de Europese regelgeving die sinds 1 januari 2019 van kracht is. Deze schrijft namelijk voor dat om veiligheidsredenen alle elektrische voertuigen een kunstmatig geluid moeten maken om voetgangers in de nabijheid te waarschuwen.

 

UITERST COMPACT VOOR EEN OPTIMALE WENDBAARHEID

Ami One Concept is met zijn kubusachtige vorm en extreem compacte afmetingen een uniek vervoermiddel voor in de stad. Hij staat stevig op zijn vier speciaal ontworpen vierspaaks 18 inch-wielen, zodat hij met zijn lengte van 2,50 m, breedte van 1,50 m en hoogte van eveneens 1,50 m als een blok op de weg ligt. Hij ziet er robuust uit en belooft niet alleen een sensationele wendbaarheid en dynamiek, maar natuurlijk ook ongekend parkeergemak.

 

INTUÏTIEF EN CONNECTIEF

Rondom het "eilandje" voor de bestuurder waarmee hij alle rijfuncties bedient, bevat Ami One Concept allerlei slimme technologieën en functionaliteiten.

In de 100% connectieve Ami One Concept vormt de smartphone het hart van de communicatie tussen mens en machine en maakt deze het rijden intuïtief en onbezorgd. Ook het instappen in Ami One Concept gebeurt met behulp van een smartphone. Hij kan worden ontgrendeld (en vergrendeld) door met de smartphone de QR-code op de aluminium houder van de portiergrepen te scannen. Zodra de bestuurder is ingestapt, kan hij zijn telefoon recht voor hem in het daarvoor bestemde vak leggen, waarin deze draadloos wordt opgeladen door middel van inductie. De communicatie tussen Ami One Concept en zijn gebruiker kan dan direct beginnen. De geselecteerde app wordt in de vorm van een balloon op een scherm in het gezichtsveld van de bestuurder geprojecteerd, zoals bij een head-up display. De geavanceerde infotainment- of navigatiefuncties van deze apps vullen alle voor het rijden noodzakelijke en nuttige informatie aan. De interface tussen Ami One Concept en zijn gebruiker werkt als een persoonlijke assistent, voor een optimale interactie met de bestuurder. Daarvoor is Ami One Concept voorzien van twee toetsen op het stuurwiel: één voor het met een gesproken commando oproepen van de assistent en één voor het app-keuzemenu.

Het intuïtieve, strak vormgegeven instrumentenpaneel bestaat uit een 5 inch-scherm dat alleen de meest elementaire informatie weergeeft (snelheid, ingeschakelde richtingaanwijzers, enz.). In de grafische weergave zijn de kleuraccenten van de bekledingsstoffen in het interieur opgenomen (Orange Mécanique en Out of the Blue) in combinatie met twee speciale lettertypen: één lettertype in handschriftstijl en één meer hightech lettertype dat verwijst naar de kubusachtige vorm van Ami One Concept of naar de chevrons van vroeger, wat met name geldt voor de snelheidsmeter. De grafische interface heeft een menselijk karakter en werkt met twee gestileerde ogen om emoties over te brengen en een speciale dialoog mogelijk te maken met de gebruiker (waarschuwen, vragen stellen, enz.).

Rechts van de bestuurdersconsole bevindt zich een cilinder waarin de startknop, de alarmknipperlichtschakelaar, de keuzeschakelaar van de automatische transmissie en een Bluetooth-speaker met volumeregeling zijn ondergebracht.

 

VRIJHEID OM MET JE TIJD MEE TE GAAN: NEXT GENERATION DESIGN

Stijl is een karaktertrek die al sinds 100 jaar elke Citroën in één oogopslag herkenbaar maakt. De historie van Citroën kent vele mijlpalen op het gebied van design, van de Traction Avant, de 2CV, de Ami 6 en de CX uit het verleden tot de moderne Nieuwe SUV C5 Aircross. Deze nieuwe concept car sluit daar naadloos op aan. Ami One Concept breekt op een creatieve manier met tradities. Met zijn pure volumes en unieke grafische aspect heeft deze tweezits concept car een verrassend en aansprekend effect op wie hem voor het eerst ziet.

 

EEN SLIM CONCEPT

De gemakkelijk en bijzonder efficiënt te produceren Ami One Concept heeft alles in zich om een populair icoon van de moderne stad te worden. Dit slimme en conceptueel eenvoudige stadsvervoermiddel biedt nieuwe mogelijkheden dankzij de symmetrie in de onderdelen, zoals: de volledig identieke portieren rechts en links waardoor ze op een verschillende manier opengaan (het bestuurdersportier naar achteren voor een gemakkelijke instap, en het passagiersportier op de normale manier), de voor- en achterkant met dezelfde onderdelen andersom gemonteerd (zoals de op een verschillende hoogte gemonteerde plaat aan de voor- en achterzijde), identieke onderpanelen van de bumpers (gedeeltelijk afgedekt aan de voorzijde en aan de achterzijde onafgedekt gelaten voor de montage van de kentekenplaat), de kruislings om te wisselen spatborden met stootkussens op alle vier hoeken, dezelfde dorpels links en rechts, links en rechts uitwisselbare dagrijverlichtingsunits en achterlichtunits en de vier onderdelen waaruit de buitenspiegels en de portiergrepen bestaan en die een op verschillende manieren te monteren montageset vormen. Alle carrosseriedelen zijn sterk en op een gemakkelijke en degelijke manier te monteren. In het interieur is gekozen voor eenvoudige vormen en een minimum aan materialen, geheel in lijn met het doordachte design van dit concept.

 

EXTERIEURDESIGN: UNIEK, SYMMETRISCH EN MET DE NIEUWE LICHTSIGNATUUR

Het huidige modellenaanbod van Citroën vormt meer dan ooit een sterke eenheid dankzij met name de sinds 2013 toegepaste karakteristieke voorzijde met een over twee niveaus verdeelde lichtsignatuur. Ami One Concept moderniseert de identiteit van Citroën met een nieuwe lichtsignatuur die nog verfijnder, nog grafischer en nog meer hightech is, en rechtstreeks is geïnspireerd op de concept car CXperience. De twee niveaus zijn nog altijd aanwezig, maar komen door een subtiele V-vorm van de lichtbanen bij elkaar waardoor de expressieve voorzijde van Ami One Concept op een stijlvolle manier wordt geaccentueerd. Het zwevende effect van de dagrijverlichting/richtingaanwijzers zorgt voor een verfijnd accent en maken Ami One Concept onmiddellijk herkenbaar. De achterlichten (zie onder) hebben dezelfde vorm om de cohesie in het design en de herkenbaarheid van het merk te vergroten.

 

INTERIEURDESIGN: NEXT GENERATION EN CITROËN ADVANCED COMFORT

Het interieur van Ami One Concept doet qua originaliteit zeker niet onder voor het exterieur! Het "Next Generation" design van het interieur is sterk geïnspireerd op andere werelden en belooft een baanbrekende en uiterst comfortabele rijbeleving in de stad.

Ami One Concept geeft een moderne visie op het Citroën Advanced Comfort®-programma, met het genot van stil rijden, fraai verwerkte materialen en een zee van licht dankzij het grote glasoppervlak (voorruit, zijruiten en achterruit).

Er is goed nagedacht over de ruimte en de flexibiliteit in het interieur. De designers van Ami One Concept hebben namelijk de bestuurdersstoel (verschuifbaar) en de passagiersstoel (vast) asymmetrisch opgesteld. Daardoor hebben de inzittenden meer ruimte op schouderhoogte en kunnen ze gemakkelijker bewegen. Ami One Concept laat zijn inzittenden genieten van elke rit door de stad. De dikke zittingen en hoofdsteunen vallen op door de op tuinmeubilair geïnspireerde diepblauwe bekledingsstof die gemakkelijk is schoon te maken. De oranje elastieken zorgen voor het contrast. Het opengewerkte en gebeeldhouwde uiterlijk van de comfortabele rugleuningen doet het Out of the Blue op de voorgrond goed tot zijn recht komen met het Orange Mécanique op de achtergrond. Deze structuur is een ontwerp van de designstudio Plott en het "cubes"-motief ervan komt terug in de grijze vloermatten.

Ami One Concept biedt ook talloze opbergmogelijkheden die op een slimme manier zijn verspreid over het interieur. Door de nieuwe lay-out zijn alle hoekjes en gaatjes van het interieur optimaal benut. Het bovenste gedeelte van de blauwe portierpanelen voelt aangenaam aan. Deze panelen die tevens als armsteun fungeren, bevatten een lus van zachte pvc-band in de stijl van de portiergrepen aan de buitenzijde. Deze doen denken aan reistassen en koffers en zijn een knipoog naar de riemen die voor het eerst werden toegepast in C4 Cactus. Met de door een elastiek gespannen doek aan de onderzijde wordt een soort strandtas gecreëerd.

Bekijk de video over het design: https://youtu.be/t-Ksq0Cu_vw

 

AMI ONE CONCEPT LIFESTYLE-PRODUCTEN

U kunt Ami One Concept lifestyle-producten bestellen bij de e-Shop www.lifestyle.citroen.com vanuit de volgende landen: Nederland, Portugal, België en Luxemburg, Spanje, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Polen.

Maak kennis met de lifestyle-producten in de video: https://youtu.be/dWAQ1fp8pZ8

Top