Verwijzing in seconden
Stoel afstellen

AUTOSTOEL AFSTELLEN: ZÓ GA JE VEILIG EN COMFORTABEL DE WEG OP

Op vakantie, de kinderen naar school brengen of bij je ouders op bezoek. Waarschijnlijk maak je deze reisjes met de auto. Omdat je veel tijd doorbrengt in je favoriete vervoersmiddel, is het belangrijk dat je lekker zit. In een paar stappen stel je zelf je autostoel af, zodat je altijd veilig en comfortabel de weg opgaat.

De houding die je in de auto aanneemt is geen natuurlijke houding. Daarom kan het voorkomen dat je af en toe een stijve nek of rug krijgt na een lange reis. Een verkeerde zithouding kan hier aan bijdragen. En dat kunnen we niet gebruiken, want de tijd die je doorbrengt in je Citroën hoort alleen maar plezierig te zijn. Daarom is het goed om af en toe je zithouding aan te scherpen. Dit doe je door je autostoel, autostuur en spiegels goed af te stellen.

Een goede zithouding in 7 stappen:

1. Het is belangrijk dat je rechtop zit. Plaats je bekken zo ver mogelijk achterin de stoel, maar zorg er wel voor dat je voeten goed bij de pedalen kunnen. Creëer indien nodig steun voor je onderrug, maar houd je bekken altijd recht.
2. De afstand tussen je knieholte en de voorkant van de stoel hoort 5 tot 10 centimeter te zijn. Dat is ongeveer één vuist breed. Laat je bovenbeen op de zitting rusten en let erop dat de stand van je bovenbeen ten opzichte van de stoel niet verandert bij het intrappen van de pedalen.
3. Stel de autorugleuning goed in. De juiste zithoek is ongeveer 90 graden (bovenbenen – romp). Het is belangrijk dat je het stuur kan pakken zonder je schouders te gebruiken. Je handen liggen losjes op het stuur en je ellebogen zijn niet gestrekt. Hier kun je voor zorgen door bij het instellen van de rugleuning je polsen op het stuur te leggen. Meestal is dit de juiste afstand.
4. Stel vervolgens je autostuur in. Niet iedereen weet dit, maar het is bij elke auto mogelijk om het autostuur in te stellen. Kijk zo nodig het instructieboekje van je auto na om te zien hoe dit moet. Uiteraard doen ze dit ook bij de dealer of garage graag voor je. Zorg ervoor dat je alle meters en instrumenten op het dashboard goed kunt lezen.
5. Het goed instellen van de hoofdsteun gaat als volgt: de bovenkant van je hoofdsteun hoort even hoog te zijn als de bovenkant van je hoofd. Zo wordt bij een botsing je hoofd goed en stevig opgevangen. De afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter.
6. Stel je autospiegels juist af. Natuurlijk is het belangrijk dat je goed zicht hebt, maar je stelt autospiegels ook zo af, dat je niet (een stukje) uit je stoel hoeft te komen om volledig overzicht op de weg te hebben.
7. Neem de ideale zithouding aan. Nu je stoel, stuur en autospiegels goed zijn afgesteld, hoef je alleen nog de juiste zithouding aan te nemen. Ga rechtop, maar ontspannen zitten. Je hoofd moet recht boven je schouders en nek zitten. Houd je schouders laag en ontspannen én dan is het alleen nog een kwestie van wegrijden.

Tip: Ga je langs bij de dealer voor onderhoud? Vraag hen je te helpen bij het afstellen van je stuur, stoel en spiegels voor de perfecte zithouding.

Top