Verwijzing in seconden
nieuws_citroen_10_zaken.jpg

Autovakantie: 10 handige items voor in de auto

De zomervakantie staat voor de deur. Heel wat gezinnen nemen de auto om naar hun bestemming af te reizen. De voorpret van een vakantie begint al bij het inpakken. Het is wel altijd even goed nadenken over wat je allemaal meeneemt. De juiste kleding, zonnebrand en je paspoort bijvoorbeeld. Maar er zijn er ook spullen die niet in de auto mogen ontbreken. Dit omdat ze verplicht zijn of gewoon erg handig. Item 1: Gevarendriehoek
In Nederland is de gevarendriehoek een verplicht item voor in de auto. Deze moet namelijk altijd uitgezet worden als je met autopech langs de weg staat. Zo zijn passanten op tijd op de hoogte dat er een auto langs de weg geparkeerd staat en dat verkleint het risico op een ongeluk. 

Item 2: Verbanddoos
Dit item is in onder andere Griekenland, Oostenrijk en Kroatië verplicht. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als de kinderen aan het spelen zijn op de parkeerplaats van een tankstation tijdens een ingelaste stop. Een val op asfalt kan een lelijke schaafwond veroorzaken. Gelukkig heb je dan een verbanddoos vol pleisters en natuurlijk jodium om de wond te ontsmetten.

Item 3: Veiligheidshesjes
Autopech? Draag altijd een veiligheidshesje bij het uitstappen. Dat geldt ook voor andere inzittenden. Wanneer je een reflecterend hesje draagt, val je beter op bij andere weggebruikers. In heel wat landen is het verplicht om hesjes in de auto te hebben én om deze ook daadwerkelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Hongarije en Luxemburg.

Item 4: Alcoholtest
In Nederland en België is het niet verplicht, maar in Frankrijk is het formeel verplicht om tenminste één ongebruikte alcoholtest in de auto te hebben. Er kan echter geen boete worden opgelegd voor het ontbreken hiervan.

Item 5: Reservewiel
Als je een beetje handig bent, ben je met een reservewiel niet afhankelijk van pechhulp. Verwissel de autoband zelf!

Item 6: Zaklamp, water & deken
Bij pech of het maken van een noodstop komen deze zaken van pas. Een zaklamp als verlichting niet meer werkt. Water als je lang op hulp moet wachten. En een deken als het koud is en de verwarming van de auto het niet doet. Een goede voorbereiding vergroot je eigen gemak.

Item 7: Jerrycan
Was het tankstation toch wat verder dan gedacht? Een jerrycan kan uitkomst bieden. Mocht het mogelijk zijn om naar het dichtstbijzijnde tankstation te lopen, dan vul je daar de jerrycan met diesel of benzine. Giet dit in de tank van je auto en rijdt vervolgens naar het station om verder te tanken.

Item 8: Lifehammer
Een lifehammer is niet verplicht, maar geen overbodige luxe. Deze kleine maar sterke hamer redt levens. Positioneer de lifehammer op een plek waar je direct bij kunt, mocht de auto te water raken. Het liefst een exemplaar aan de bestuurders- én passagierskant. Ook snijd je snel en eenvoudig een veiligheidsgordel door met dit gereedschap.

Item 9: Instructieboekje van de auto
Instructieboekje kwijt? Geen paniek, op de website van Citroën zijn instructieboekjes online in te zien en te downloaden. Print een extra exemplaar uit voor in het dashboardkastje.

Item 10: Brandblusser
Het is niet het meest voor de hand liggende item, maar de brandblusser is in sommige landen verplicht. Blus zelf die oververhitte motor en wacht op pechhulp.

Top