Verwijzing in seconden
Mirte van Dijk zit in haar HY

CITROËN 100 JAAR – HY & MIRTE VAN DIJK

Mirte van Dijk vormt met haar HY, ook wel Mister H genaamd, een bijzondere combinatie! Als we haar in het kader van deze fotoserie voor 100 jaar Citroën benaderen, is ze enthousiast! Sinds 2008 rijdt ze deze HY, die haar vader in 1977 aanschafte. ‘Al voor ik was geboren gingen mijn ouders met de HY op avontuur. In 1977 kocht mijn vader de Citroën HY nieuw, van het kleine beetje geld dat hij geërfd had van zijn veel te vroeg overleden vader. Hij bouwde van hout een interieur dat anno 2019 nog steeds heel erg goed werkt. En het is hip. Want retro is hip en meer retro dan dit bestaat bijna niet. We besloten de vier lagen oude verf van de houten tafel, bank en keukenkastjes te schrapen en er een nieuw kleurtje op te kwasten. We knipten gordijntjes, naaiden kussens en klaar. Mister H, zoals we de Citroën uit respect voor zijn leeftijd noemen, is zo goed als nieuw’.

Hoe is het om een HY rijden? ‘Bij zeventig kilometer per uur rijdt hij met tachtig decibel bijna geruisloos, rond de tachtig gaat alles trillen en bij negentig - jawel dat kan - hoor je eigenlijk alleen het leegslurpen van de benzinetank’.

 

Als Mirte de weg op gaat met haar HY, verveelt ze zich geen moment: ‘Mister H is een knapperd en een echte mensenmagneet. Het aantal live likes loopt hoog op. Mede-camperaars steken een handje op, andere oldtimer liefhebbers geven een duim, kinderen wijzen, vaders knikken en een boer in zijn tractor stopt even en glimlacht. Als social media in real life uitgelegd zou moeten worden, dan zou een ritje met Mister H. het goed definiëren’.  

 

‘Het feit dat ik nog steeds kan rondrijden in een auto die Citroën in 1977 op de markt bracht, is al wel een teken van een knap design. Het door ontwikkelen van technische eigenschappen, innovatie vooropstellen en een fantastisch design zijn drie eigenschappen die ik onlosmakelijk aan Citroen verbind en dan ook koester’, zo legt Mirte haar enthousiasme voor het Franse automerk uit.

 

En wat zou je doen als geld geen rol zou spelen? ‘Dan kocht ik een nieuwe motor voor Mister H. En misschien een elektrische Berlingo ernaast voor de dagen dat ik wél ergens op tijd moet zijn.

 

Mirte legde haar avonturen met Mister H vast, lees hier het reisverhaal.

 

Interieur HY

 

Autosleutel met Citroën sleutelhanger

 

Mirte van Dijk leunt op haar HY

Top