Verwijzing in seconden
70-jaar-2CV_HiRes_Jerome-Wassenaar_013-Start-parade

CITROËN 2CV VIERT 70E VERJAARDAG

70 jaar terug in de tijd…7 oktober 1948

Op de Salon de l'Automobile dromden de mensen samen om dé sensatie van deze tentoonstelling in het Parijse Grand Palais te zien: Citroëns Deux-chevaux.


Met de ontwikkeling was halverwege de jaren ‘30 begonnen maar de aanvankelijk geplande introductie in 1939 werd uitgesteld doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het concept werd na terugkeer van de vrede compleet gewijzigd, aangezien de constructie door materiaalgebrek herzien moest worden. De potentiële kopers in 1948 moesten echter even geduld hebben, want de eerste versie zou pas in juli 1949 van de lopende band rollen. En de vraag naar de 2CV in Frankrijk overtrof dermate het aanbod, dat in de jaren ‘50 een levertijd tot ruim vijf jaar (!) niet ongebruikelijk was.

Nederland was het eerste land na Frankrijk waar de 2CV werd verkocht, en wel sinds 1952. Er zijn vandaag de dag ruim 8.000 Eenden in Nederland, waarmee het in aantal de populairste Citroën klassieker van deze tijd is.

De kleine motor, een luchtgekoelde tweecilinder met 375cc cilinderinhoud, werd na verloop van tijd wat krachtiger maar wat bleef waren de vele gebruiksmogelijkheden en de hoge mate van comfort - iets dat we nu nog terugvinden in de nieuwe Citroën C4 Cactus met Progressive Hydraulic Cushions.

De 2CV zou tot 27 juli 1990 in productie blijven, toen na een productie van ruim 5 miljoen de laatste exemplaren de Citroënfabriek in Portugal verlieten [3.898.631 2CV en 1.246.335 2CV besteleenden]. Maar daarmee was het beslist niet afgelopen voor deze sympathieke alleskunner.

Ook nu nog is wat wij liefkozend de Eend noemen een regelmatig in het straatbeeld terugkomende verkeersdeelnemer - en een gewild verzamelaarsproject, zoals elke klassieke Citroën.

In Frankrijk heeft de 2CV de bijnaam 'La Deuche', in België is het 'de Geit', in Nederland 'Lelijke Eend', in Duitsland werd het ‘Ente’ en in Engeland luistert ze naar de roepnaam 'Tin Snail': een blikken slak. Nieuw kostte de 2CV ooit 4.600 gulden, nu betaal je voor een roestvrije, onbeschadigde en technisch tip-top in orde 2CV al snel het 4-voudige in euro’s.

Vandaag vierden 135 Eendenbezitters de 70e verjaardag van hun favoriete Citroën in Amsterdam, de route voerde o.a. van het hoofdkantoor van Citroën Nederland naar het Eendenmuseum van Edwin Groen! [Nieuwe] Eendenliefhebbers zijn welkom bij diverse 2CV clubs in Nederland, waaronder 2CV Club Nederland, die aan de basis stond van dit evenement: https://www.2cvclub.nl/

Top