Verwijzing in seconden
wk5021_-My_Ami_Buggy_Concept-880x495

Citroën My Ami Buggy Concept

De Citroën My Ami Buggy Concept is een expressieve en onderscheidende visie op een voertuig dat is ontworpen om op nieuwe wijze te genieten van vrije tijd – een pionier met een extraverte, kleurrijke en stoere stijl die eenvoud en functionaliteit vooropstelt. De Citroën-teams hebben deze Ami bedacht voor iedereen die op zoek is naar een elektrische, eenvoudig te gebruiken auto met een sterke persoonlijkheid.

De Citroën My Ami Buggy Concept is bedoeld voor alle voorstanders van onafhankelijkheid. Zij kunnen als ware avonturiers de wegen verkennen. De My Ami Buggy Concept is een recreatief vervoermiddel voor weekenden en vakanties aan zee of op het platteland, dat de klant voor zich wint met zijn praktische eigenschappen. Een model met elektrische aandrijving waarmee geruisloos en emissievrij kan worden gereden. Het plezier van elektrisch rijden wordt versterkt door de afwezigheid van deuren, waardoor de inzittenden volop kunnen genieten van de omgeving. Bovendien laat zijn panoramische dak het interieur in licht baden.

“De My Ami Buggy Concept volgt de filosofie van de Ami, die meer is dan louter een vervoermiddel. We hebben daarom gezocht naar inspiratie in de wereld van construction games voor de fun en functionaliteit, en van industrieel design voor ergonomie en esthetiek, waarbij ook gebruiksvoorwerpen (meubels, verlichting, et cetera) en modeaccessoires (sneakers, sportuitrusting, brillen, etc.) zijn betrokken. Neem bijvoorbeeld de simpele vormen van de camera en de smartphonehouders, die zijn geïnspireerd op de essentiële en tijdloze gebruiksvoorwerpen die designers in de tweede helft van de vorige eeuw creëerden. De My Ami Buggy Concept moest functioneel en ongecompliceerd zijn, geheel in de geest van iconische en eigentijdse industriële objecten.” Samuel Pericles, designer van de My Ami Buggy

Citroën My Ami Buggy Concept

Design: de Ami als ongeremde avonturier

Robuust exterieurdesign

Zijn grote wielen verraden het al: de My Ami Buggy Concept heeft een avontuurlijk karakter. Dat wordt aan de voor- en achterzijde nog eens benadrukt door de bull-bars, de wieldoppen en de grilles van de koplampen, alsook de bumpers en de frontpanelen, met in het midden de dubbele chevrons. Het silhouet krijgt een extra stoere uitstraling met nieuw ontworpen, extra brede spatborden en buisvormige dorpels. Op het dak benadrukken het bagagerek en het reservewiel het avontuurlijke karakter van deze concept car. Al deze decoratieve elementen zijn uitgevoerd in geïmpregneerd zwart.

De lichtrail met LED-technologie aan de voorzijde van het dak vormt een avontuurlijk accent dat van pas komt in de nacht en bij mist. In stilstand zorgt het door deze rail verspreide licht samen met de muziek uit de verplaatsbare luidspreker voor een ‘kampvuur’-sfeer.

Conventionele deuren zijn achterwege gelaten en vervangen door een transparant en waterdicht canvas dat bij slecht weer dicht kan worden getrokken – een knipoog naar de Méhari. De canvasdelen zijn voorzien van ritssluitingen om het inzittendencompartiment af te sluiten, met hoge openingen die het effect geven van een deur met ruit zoals op conventionele auto’s. Deze praktische bescherming tegen de elementen kunnen worden verwijderd, opgerold en opgeborgen in speciale opbergtassen achter de stoelen.

Een vanuit het dak doorlopende ‘klep’ boven de voorruit beschermt tegen slechte weersomstandigheden en zorgt bijvoorbeeld voor aangename schaduw in de hete middagzon.

De grote mat-gouden wielen met ‘offroad’ banden die buiten de carrosserie steken zorgen voor een goede wegligging en extra stabiliteit op elke ondergrond.

Ondanks het speelse karakter van de concept car hebben de designers ervoor gezorgd dat het model zowel realistisch als doelmatig is. De montage van bepaalde elementen vormde een uitdaging voor de ingenieurs: in enkele gevallen moesten deze rechtstreeks op het buizenchassis worden bevestigd, om te garanderen dat ze veilig vastzitten, zoals de bull-bars en het reservewiel op het dak.

Kleuren en materialen als expressie van het karakter

De My Ami Buggy Concept is uitgevoerd in drie kleuren: zwart, kaki en geel. Het zwart, geïnspireerd op campinguitrusting, versterkt de functionele en robuuste uitstraling van de auto. De verschillende tinten zwart – Anodised Black op de wielkuipen en het dak en Speckled Black voor een gehamerd effect aan de achterzijde – vullen op perfecte wijze de tinten Anodized Khaki en Citric Yellow aan, waarbij subtiele details bijdragen aan de avontuurlijke uitstraling.

Het tweekleurige exterieur van de My Ami Buggy Concept accentueert het attractieve en dynamische design: Anodized Khaki aan de voorzijde en Speckled Black aan de achterzijde, een samenspel van symmetrie dat de voor- en achterzijde duidelijk van elkaar moet onderscheiden.

De tint Anodized Khaki verwijst naar de natuur, terwijl het kracht en moderniteit ademende zwart het licht vangt en de omringende kleuren nog sterker laat uitkomen. De keuze voor zwart is ook ingegeven door de wens om vuil op de auto te verbergen.

Diverse elementen van de My Ami Buggy Concept zijn voorzien van een accent in Citric Yellow, waaronder de stoelen, de oplaadkabel, de grafische portierluidsprekers, de bagageruimte en een aantal accessoires. Deze pittige kleur geeft tegelijk aan dat de geaccentueerde details een belangrijke functie hebben.

Oog voor detail

Diverse aanvullende details wekken de auto tot leven. Striping en stickers met een verwijzing naar de chevrons, een belangrijk thema van de Citroën-stijl, komen op meerdere plekken terug. Dezelfde graphics op diverse exterieur- en interieurelementen creëren een ritme en doen denken aan de grille van de Traction, de middenconsole van de 19_19 concept car, het onderste deel van de voorzijde van de Ami One Concept en het design van de Ami opbergboxen. Op de My Ami Buggy Concept zijn ze van buitenaf zichtbaar op de wieldoppen, de voorplaten, de dakklep, de zijdelingse beschermplaten, de beugels van de lichtrail, de onderzijde van de bumpers en de achterzijde van de buitenspiegels, alsmede aan de binnenzijde op de beugels voor de accessoires, de opbergboxen en het dashboard.

Op het dak verschijnt aan bestuurderszijde het woord “Pilot” en aan passagierszijde het woord “Copilot”. Een vergelijkbare knipoog naar de autosport vormen de cijfers 01 op de bestuurdersstoel en 02 op de passagiersstoel.

Gele pijlvormige stickers onder de spoiler geven de luchtstroom weer, als eerbetoon aan de luchtvaart. Vergelijkbare decoraties bevinden zich op de wielkuipen.

Een ‘+’ badge verschijnt in de spiegel aan bestuurderszijde, verwijzend naar de elektromotor en de accuklemmen, en naar de parkeerplekken die zijn gereserveerd voor elektrische auto’s.

Praktisch: functionaliteit en ergonomie

Een stijlvol, functioneel en zeer comfortabel interieur

Drie gedeelten van de My Ami Buggy Concept kregen extra aandacht van de interieurdesigners: de stoelen, de opbergruimtes en de bagageruimte.

De My Ami Buggy Concept heeft nieuwe Advanced Comfort® stoelkussens, waarbij de vulling nu 70 mm dik is (35 mm voor de Ami). De toepassing van traagschuim maakt de stoelen zowel licht als zacht. De kussens kunnen eenvoudig uit de stoelschaal worden genomen en zijn daardoor uitwisselbaar en wasbaar. De stoelen bestaan uit twee schalen boven elkaar – geïnspireerd op het design van een boei en daarmee verwijzend naar de wereld van strandaccessoires.

De opbergruimtes kennen een doordachte lay-out en zijn uitneembaar. Elke ruimte heeft zijn eigen functie binnen het inzittendencompartiment maar kan meegenomen worden naar een picknick of een uitje.

De opbergboxen op het dashboard, een accessoire dat we al kennen van de My Ami, werden speciaal voor de My Ami Buggy Concept opnieuw ontworpen. Een metalen opbergrek in mat-goud is boven de boxen bevestigd om spullen op hun plek te houden.

Een speciale bagage-set werd tevens ontworpen, waarbij elk item perfect in het interieur van de My Ami Buggy Concept past. Het heuptasje wordt bevestigd aan een magneet in het midden van het stuurwiel, dat hiervoor een speciale uitsparing heeft, en kan ook aan de riem worden gedragen dankzij de lus. Een plunjezak met flap vindt een plek onder het dashboard, in de opbergruimte die in de Ami een handbagagekoffer herbergt. Een buizenstructuur houdt de koffer op zijn plek.

Ook in de deuren ter hoogte van de stoelen is opbergruimte gecreëerd. Hier is plek voor allerlei spullen of voor een grote uitneembare tas die speciaal is ontworpen voor deze opbergruimte. Deze kan ook dienen als opbergbak. De deuren worden ontgrendeld met een speelse knop en scharnieren naar achteren, net als bij de Ami.

De laadkabel kan worden ondergebracht in een houder aan het portierframe aan de passagierszijde, in de vorm van een hendel.

Attractieve en functionele accessoires met een uniek design

De accessoires voor de My Ami Buggy Concept zijn meer dan een stijloefening. Ze hebben een duidelijke functie. De designers verplaatsten zich in de liefhebbers van allerlei vrijetijdsactiviteiten om functionele objecten te bedenken die op elk avontuur met de My Ami Buggy Concept zowel plezier als praktisch nut bieden.

Het interieur biedt de nodige bewegingsvrijheid en is zodanig ontworpen dat de bediening intuïtief verloopt. Zo is het bevestigingssysteem voor het fixeren van spullen op meerdere plekken toegepast, waardoor flexibiliteit ontstaat. Zijn design laat duidelijk zijn functie zien. Omdat de bevestigingselementen van de meeste accessoires op dezelfde manier zijn ontworpen, kunnen ze worden losgemaakt en op andere plekken in het interieur worden geplaatst, zoals bij een construction game.

Een goed voorbeeld is de houder voor een camera, waarmee de highlights van een trip of het landschap kunnen worden vastgelegd en gedeeld. De houder is voorzien van een universele schroef waarmee allerlei elementen kunnen worden bevestigd, en kan worden verwijderd met een ingebouwd ontgrendelingssysteem. Daardoor kan de houder op de vier bevestigingspunten aan de verticale deurframes worden gemonteerd.

De buitenspiegels kunnen worden versteld met een in de bevestigingspunten geïntegreerd kogelgewricht en zijn eveneens afneembaar.

De beker- of flessenhouder is zowel op het dashboard als op de plaats van de My Ami-tassenhouder te bevestigen.

De smartphoneklem die voor My Ami werd ontwikkeld en zich rechts van de bestuurdersplaats bevindt werd veranderd in een stijlvolle cilindrische houder in de My Ami Buggy Concept, met een bevestigingspunt aan de rechterkant om de smartphone op zijn plek te houden. De naam van de eigenaar kan in de houder worden gegraveerd, als persoonlijke touch.

De uitneembare luidspreker kan met behulp van een nieuwe conische steun worden vastgezet in de ronde uitsparing in het dashboard, achter het stuurwiel.

Dit alles is te realiseren met 3D-printing. Elk van deze accessoires is geheel opnieuw ontworpen, aangezien ze dankzij 3D-printen ‘on demand’ kunnen worden geproduceerd.

De non-conformistische Citroën My Ami Buggy Concept is bovenal een uitnodiging om plezier te maken en te genieten van vrije tijd. Een horizon-verkennende stylingstudie die velen aan hun verlanglijstje zullen willen toevoegen. De My Ami Buggy Concept laat een van de vele toepassingsmogelijkheden zien voor de Ami; de door Citroën ontwikkelde innovatieve oplossing voor stedelijke mobiliteit.

Top