Doorgaan

NIEUWE MERKIDENTITEIT CITROËN LUIDT NIEUW, MODERN EN EMOTIONEEL TIJDPERK IN

  • Nieuw merklogo is een interpretatie van het originele logo uit 1919 en de tiende variant in de historie van Citroën
  • Logo debuteert eind september op een conceptmodel en verschijnt vanaf medio 2023 op nieuwe productiemodellen
  • Nieuwe corporate identity verschijnt in steeds meer digitale uitingen en in de bedrijfsomgeving van het (dealer)netwerk en de fabrikant
  • Nieuwe merkidentiteit is een voorbode van een nieuw tijdperk van gedurfde, inclusieve en emotioneel geladen mobiliteitsoplossingen en klantrelaties van Citroën

Citroën onthult zijn nieuwe merkidentiteit en logo. Ze luiden een nieuw tijdperk van durf, emotie en dynamiek in voor het inmiddels al 103 jaar bestaande merk. Het stimuleert Citroën in zijn streven om elektrische mobiliteit bereikbaar maken voor iedereen. Dat is geworteld in het DNA van Citroën, dat staat voor betaalbaarheid, durf en het welzijn van de klant.

 

Het nieuwe Citroën-logo is een nieuwe interpretatie van het oorspronkelijke logo dat oprichter André Citroën gebruikte. Dat logo was geïnspireerd op de succesvolle producten van zijn eerste onderneming, een metaalbewerkingsbedrijf dat tandwielsystemen met schuine vertanding produceerde. De bekende ‘doubles chevrons’ in het logo en de verwijzing naar de tandwielen met schuine vertanding vormen sindsdien de kern van Citroëns identiteit.

 

Het elegante, nieuwe logo markeert de ontwikkeling van Citroën en debuteert eind september op een belangrijk conceptmodel van een gezinsauto. Vanaf medio 2023 zal het nieuwe logo stapsgewijs op de productiemodellen te zien zijn. De prominente en krachtige ovale vorm verwijst naar de nieuwe richting van de designtaal van Citroën, waarin het opvallende logo een direct herkenbaar stijlelement wordt op alle nieuwe Citroën-modellen.

 

Tegelijk met het nieuwe logo introduceert Citroën ook een nieuwe corporate identity en een nieuw motto: ‘Nothing moves us like Citroën’.

 

Vincent Cobée, CEO van Citroën, zegt: “Nu we beginnen aan waarschijnlijk het spannendste hoofdstuk in de illustere, 103-jarige geschiedenis van Citroën, is het tijd om voor een moderne en eigentijdse uitstraling te kiezen. Onze nieuwe merkidentiteit is een elegant symbool van vooruitgang. Daarmee leiden we onze klanten figuurlijk naar onze nieuwe, gedurfde, vooruitstrevende voertuigen, die de geijkte kaders van de auto-industrie ter discussie stellen. Dat doen we ook op emotioneel vlak door ervoor te zorgen dat de complete ervaring van de klant – vooral als die overstapt naar elektrische mobiliteit – niet alleen betaalbaarder is, maar ook comfortabel en plezierig, ongeacht wat hij wenst en nodig heeft qua mobiliteit. Ons erfgoed van gedurfde en revolutionaire auto’s geeft ons inspiratie voor een andere, meer inclusieve benadering van de toekomstige mobiliteit voor het gezin. En we zijn ervan overtuigd dat onze klanten van vroeger, onze huidige klanten en die van de toekomst het met ons eens zijn dat niets ons emotioneel zo raakt als Citroën.”

1. NIEUW MAAR VERTROUWD

 

De kern van de nieuwe merkidentiteit van Citroën is de evolutie van het logo – de ‘doubles chevrons’ – met de tiende restyling ervan sinds de oprichting van de onderneming in 1919. De chevrons zijn voortaan breder en komen nadrukkelijker tot uiting in de zacht gelijnde, verticale ovale omlijsting van het logo.

 

Opvallend is dat de nadrukkelijk verticaal gerichte ovaal het uitgangspunt is naar een nieuwe richting in Citroëns designtaal. Daarin wordt het opvallende nieuwe logo een direct herkenbaar stijlelement op alle nieuwe modellen van Citroën.

 

Alexandre Revert, Global Brand Designer bij Citroën, vertelt: “Omdat we onze focus op de toekomst helder willen maken, was het voor ons logisch om de cirkel te sluiten en grafisch terug te keren naar het oorspronkelijke logo dat André Citroën gebruikte. Dat stond voor de diepgevoelde belofte van betaalbare en innovatieve mobiliteit voor iedereen. De geleidelijke overgang naar een prominentere en zichtbaardere merksignatuur voor onze toekomstige ontwerpen is een subtiele maar belangrijke ontwikkeling. Daarbij omarmen we de precisie van de technische, functionele schuine vertanding van de tandwielen van André Citroën in contrast met de bijna menselijke zachtheid van het ovaal dat de chevrons omringt.”

 

Het nieuwe Citroën-logo wordt ingebed in een frisse en allesomvattende nieuwe corporate identity, die onderstreept dat Citroën zijn missie om elektrische mobiliteit bereikbaar te maken voor iedereen sneller uitvoert, terwijl het zijn DNA bewaart waarin toegankelijkheid, durf en welzijn van de klant is verankerd.

 

Een essentiële doelstelling was om elementen te introduceren die zijn geïnspireerd door merken buiten de auto-industrie, bijvoorbeeld cosmetica- en kledingmerken. Daarmee wil Citroën de warme kant van het merk naar voren brengen, die prettig is om te zien ongeacht de omgeving. De nieuwe identiteit is bijvoorbeeld zorgvuldig vormgegeven met een pure en vereenvoudigde gebruikersinterface, zodat klanten een gevoel van rust ervaren tijdens hun hele digitale reis met Citroën, van woonkamer tot showroom.

 

Ook heeft Citroën bijzondere zorg besteed aan het ontwerp, om ervoor te zorgen dat de digitale ervaring voldoet aan zowel de verwachtingen van klanten op het gebied van ergonomie en esthetiek – inclusief de mogelijkheid van een ‘donkere modus’ – als aan de veeleisende vereisten voor online verkoop.

 

Verder is een nieuwe animatietaal in ontwikkeling waarmee de nieuwe identiteit wordt geïntegreerd in alle digitale touchpoints, zowel in de auto via HMI-schermen als daarbuiten in de My Citroën-app. Zodoende wordt klanten een interessante en samenhangende Citroën-ervaring geboden.

 

De nieuwe identiteit zal ook verder gaan dan de digitale omgeving en toepassing van het nieuwe logo op en in de nieuwe Citroën-modellen. Alle elementen van Citroën krijgen de nieuwe merkidentiteit, van merchandising tot documentatie en bewegwijzering bij dealers en in bedrijfsgebouwen. De nieuwe bewegwijzering is niet alleen lichter, efficiënter en energiebesparend, maar ook vrij van chroom, zodat alles beter te recyclen is.

 

Het comfortabele en vertrouwde winkelinterieurconcept ‘La Maison Citroën’ is weliswaar populair bij klanten, maar wordt toch verder verbeterd. Een fris, vereenvoudigd kleurenpalet en nieuwe belettering, gebaseerd op de huidige eigen lettertypen van Citroën ondersteunen het nieuwe logo en versterken de nieuwe merkidentiteit. Wit en grijs vormen de rustige basiskleuren in de merkidentiteit van Citroën. Het merk introduceert nu twee kenmerkende contrastkleuren die in details en op specifieke gebieden worden toegepast.

 

De eerste is Bleu Monte Carlo – een belangrijke kleur uit de geschiedenis van Citroën en gebruikt op iconische modellen als de 2CV en de DS. De rustgevende kleur Bleu Monte Carlo keert binnenkort niet alleen terug in het autoportfolio, maar ook bij de kleuren die de merkidentiteit voor het (dealer)bedrijf bepalen. De tweede kleur is het zogenoemde Infra-Red, een energieke en onderscheidende roodtint die het momenteel gebruikte rood vervangt om een dynamisch contrast toe te voegen in fysieke, gedrukte en digitale toepassingen van de merkidentiteit van Citroën.

 

De nieuwe merksignatuur ‘Nothing moves us like Citroën’ wordt selectief gebruikt in bedrijfs- en productcommunicatie en bij activiteiten.

 

2. EVOLUTIE EN REVOLUTIE 

 

Citroëns vernieuwde logo en corporate identity verwijzen, in combinatie met het motto ‘Nothing moves us like Citroën’, naar de aanstaande ommekeer in de manier waarop het merk de toekomst van betaalbare mobiliteitsoplossingen benadert en naar zijn streven naar ontspannen en zorgeloze dienstverlening aan klanten.

 

Het eerste tastbare bewijs van de ommekeer bij Citroën is een belangrijke conceptmodel van een gezinsauto die het merk eind september onthult en de nieuwe merkidentiteit uitdraagt.

 

Laurent Barria, Head of Marketing and Communication bij Citroën: “Door trouw te zijn aan onze afkomst maar onze identiteit op een moderne manier opnieuw te interpreteren, laten we iedereen zien dat wij weliswaar trouw blijven aan ons DNA, maar dat dingen bij Citroën ingrijpend zullen veranderen. We blijven anders naar dingen kijken om gedurfde oplossingen te vinden die elektrische mobiliteit bereikbaar maken voor iedereen. We zijn daarbij vastberaden om te bewijzen dat niets en niemand emotioneel zo betrokken is als Citroën. Want we willen het welzijn dat inzittenden in de auto ervaren ook buiten de auto bieden en in elk aspect van de gehele relatie die wij met de klant hebben. Het vereist revolutionair denken bij alles wat we doen – van de innovatieve auto’s die wij maken tot de inclusieve, verantwoorde diensten die we aanbieden. Het vraagt van ons ook dat we onze unieke benadering uitdragen, bekendmaken en volhouden. En dat is precies wat vandaag beloven te doen.”

 

De nieuwe merkidentiteit die het designteam van Citroën heeft ontwikkeld, profiteerde ook van de expertise van de Stellantis Design Studio, het wereldwijd opererende ontwerpbureau van Stellantis dat werkt voor klanten binnen en buiten de organisatie.

 

Citroën
Citroën maakt al sinds 1919 auto’s, technologieën en mobiliteitsoplossingen en speelt daarmee in op de ontwikkelingen in de maatschappij. Als vooruitstrevend en innovatief merk stelt Citroën het welzijn van zijn klanten centraal en heeft het een breed modellengamma, van de unieke Ami – voor elektrische mobiliteit in de stad – tot gezinsauto’s, SUV’s en bedrijfsauto’s, waarvan de meeste ook met een plug-inhybride of volledig elektrische aandrijflijn leverbaar zijn. Citroën is toonaangevend op het gebied van dienstverlening en geeft zowel particuliere als zakelijke klanten optimale aandacht. Citroën is wereldwijd actief in 101 landen, met een netwerk van meer dan 6.200 verkoop- en servicevestigingen.