Verwijzing in seconden
wk23-Citroen_Terra_America_Adventure

Citroën Terra America avontuur

Pan-Amerikaanse oversteek in Traction Avant van start vanuit Citroën Conservatoire

  • Het avontuur Citroën Terra America is 26 mei jl. van start gegaan vanuit het Conservatoire Citroën in Aulnay-sous-Bois bij Parijs
  • Aan het stuur van een Traction Avant 11B uit 1956 zetten twee avontuurlijke vrouwen koers naar het Amerikaanse continent, waar ze de reis van Alaska naar Ushuaia zullen maken via de langste weg ter wereld: de Pan-American Highway
  • De 40.000 km lange reis van juli 2021 tot januari 2023 wordt verreden in drie etappes en doorkruist veertien landen
  • In de geest van de fameuze Citroën-expedities uit het verleden heeft deze trip ook het doel om aandacht te vragen aan de zorgwekkende situatie van de 21 inheemse volkeren die ze onderweg tegenkomen
  • Als officiële partner en titelsponsor stelt Citroën de expertise van ‘L’Aventure Citroën’ ter beschikking voor de voorbereiding van de auto en de technische ondersteuning tijdens het avontuur
  • Bekijk het eerste hoogtepunt, het vertrek van de Traction Avant: https://youtu.be/iMp8fTcchzo

 

Citroën en de organisatie L'Aventure Citroën werken samen aan een buitengewone expeditie onder leiding van twee vrouwen die het Amerikaanse continent van noord naar zuid willen doorkruisen in een Traction Avant. Het duo vertrok op 26 mei jl. vanuit het Citroën Conservatoire. Het ‘Citroën Terra America Adventure’ brengt hen van Alaska tot Vuurland en stelt hen in staat om 21 inheemse volkeren te ontmoeten langs de beroemde Pan-American Highway, de langste weg ter wereld.

De Citroën-expedities in de twintigste eeuw zijn een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de auto en het ontdekken van de wereld. Deze expedities, bedacht en ondernomen door André Citroën vanaf de jaren 1920, benadrukken het belang van de auto als middel om de wereld te verkennen en mensen samen te brengen.

Het Citroën Terra America Adventure ging van start bij het Conservatoire Citroën, een symbolische locatie die de grootste internationale collectie Citroën-modellen herbergt. Onder de 280 tentoongestelde stukken waren op de dag van vertrek ook de Traction Avant en de voertuigen die aan de beroemde expedities hebben deelgenomen te bezichtigen.

De Traction Avant is een legendarische auto. Behalve zijn unieke transmissie bracht hij in één model de modernste oplossingen van die tijd samen, waaronder een volledig stalen monocoque-structuur, hydraulische remmen en onafhankelijke wielophanging. De robuustheid en de mechanische eenvoud van de Traction Avant, die in 1934 op de markt kwam, maken hem ook vandaag, meer dan 80 jaar later, tot een opmerkelijke rallyauto. Bovendien is zijn aantrekkingskracht in de loop der jaren toegenomen, zowel in Frankrijk als in de rest van de wereld.

Terra America route

Een bijzondere rit over het Amerikaanse continent
Deze ongekende reis van 40.000 km door veertien landen ligt in lijn met het DNA van Citroën: een auto-expeditie op menselijk niveau. Aan het stuur van de legendarische Traction Avant, een icoon in de Franse autoproductie, ontmoeten de twee ontdekkingsreizigers de inheemse volkeren van Amerika die opkomen voor een meer ethische, verantwoordelijke en verenigde visie op de wereld.

De twee vrouwen zullen niet alleen mensen ontmoeten en ervaringen opdoen, maar rijden ook over een legendarische weg: de Pan-American Highway, met zijn buitengewone sociologische, geografische en klimatologische contrasten. Zij zullen de weelderige natuurlandschappen van het Amerikaanse continent doorkruisen, inclusief de historische plaatsen van de Maya’s en de Inca-beschavingen, maar ook de indrukwekkende megalopolen en de vredige kruispunten van wegen. De expeditie zal een ware parallel trekken tussen de moderne beschaving en de inheemse cultuur.

Een bijzonder avontuur
Fanny Adam, die het project heeft opgezet en de leiding heeft over de expeditie, is een nieuwsgierige en vastberaden jonge onderneemster. Zij is zich bewust van de situatie van de inheemse bevolking en wil graag nieuwe mensen ontmoeten en ongewone reizen maken. De doctor in de wetenschappen begint aan een unieke reis die ze in een Traction Avant zal afleggen.

Zij ontdekte de auto en werd er verliefd op door Gérard d’Aboville, die in 1980 solo de Atlantische Oceaan en in 1991 de Stille Oceaan is overgeroeid en aan verschillende rally’s heeft deelgenomen zoals drie Parijs-Dakar-edities, waarvan één op een motorfiets. Gérard rijdt al sinds zijn achttiende in een Traction Avant. Fanny, zijn collega, kreeg de kans om kennis te maken met de auto en leende hem om deel te nemen aan een regelmatigheidsrally en om Europa te doorkruisen. Gérard heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de technische voorbereiding van de auto voor dit buitengewone avontuur.

Bij de start van de expeditie is haar bijrijdster Gaëlle Paillart, verantwoordelijk voor het vastleggen van de beelden. Gaëlle is een sportvrouw met een passie voor reizen en een indrukwekkende wetenschappelijke achtergrond. Sportief reizen is voor haar een manier van leven geworden. Zij zal als eerste bijrijdster de expeditie Citroën Terra America Adventure tussen Prudhoe Bay en Los Angeles aanvangen. Daarna neemt Maéva Bardy het over. Zij is ook verantwoordelijk voor de beelden van de expeditie naar Ushuaia. Maéva reist al jaren de wereld rond als beeldverslaggeefster en documentairemaakster. Ze heeft de natuur en het milieu hoog in het vaandel staan en neemt regelmatig deel aan wetenschappelijke expedities als correspondent aan boord.

Volg het avontuur

Begin juni vertrekt de Traction Avant per schip naar Alaska. Fanny Adam en haar teamgenoot arriveren begin juli op het vertrekpunt in Prudhoe Bay op 70°NB. De eerste etappe vindt van juli tot september 2021 plaats in Noord-Amerika. De volgende etappes (in Midden- en Zuid-Amerika) worden in dezelfde geest georganiseerd, zonder vaste aankomstdatum. Latijns-Amerika wordt tussen januari en mei 2022 doorkruist en Zuid-Amerika tussen oktober 2022 en januari 2023.

Citroën brengt de belangrijkste etappes van de Citroën Terra America Adventure in beeld. Hiermee wordt het mogelijk om de reis van dichtbij te volgen en een goed beeld te krijgen van alle verrassingen, ongewone ontmoetingen en bezoeken aan belangrijke plekken. In alle landen die tijdens de expeditie bezocht worden, wordt contact gelegd met clubs voor klassieke auto's, zoals L'Amicale Citroën Internationale. Waar nodig zal die steun zal verlenen en dienen als plaatselijke contactpersoon. De bemanning zal ook vergezeld worden door andere Traction Avants en klassiekers, met vele mooie ontmoetingen in het vooruitzicht!

Technische informatie over de ‘Citroën Terra America Adventure’ Traction Avant
Het L’Aventure Citroën team koos deze Traction Avant Citroën 11B Grand Raid omdat het model goed kan worden voorbereid op de cross-country rallysport. Dit exemplaar werd in april 1956 in de Javel-fabriek geproduceerd en in 2005 gekocht door Robert Muller. Als leverancier van speciale mechanische onderdelen voor rallyauto’s paste Robert Muller de auto aan, waarna hij vijftien jaar lang deelnam aan grote expedities met organisaties als Tractions sans Frontières, Globe Drivers, Traction Euro-Travel en La Traction Universelle. Van 2006 tot 2017 reisde de auto de wereld rond en bezocht Australië, Marokko, Rusland, Italië, Noord-Europa, Argentinië, Maleisië, Thailand, de Andes, Sardinië, Corsica, Griekenland, Portugal en Sicilië. De auto werd elk jaar verfijnd op basis van de ervaringen die alle deelnemers aan deze evenementen hadden opgedaan. Het eindresultaat wordt beschouwd als een topprestatie op dit gebied. Na de voltooiing van deze tochten is de auto volledig gereviseerd en is de motor gereviseerd (5.000 km bij aankoop).

Grand Raid-modificaties
Carrosserie: carrosserieverstevigingen aangebracht / Motor en versnellingsbak: DX2, vijf lagers, vijf versnellingen / Radiateur met grote capaciteit en dubbele ventilatie / Boordsysteem: 12V, dynamo, elektronische ontsteking / Elektrische brandstofpomp en roestvrijstalen 70 liter brandstoftank / Versterking van de vooras  / Stuurbekrachtiging / Schijfremmen voor + bekrachtiging en het gebruik van siliconenvloeistof, roestvrijstalen circuit / Originele torsiestang-ophanging, versterkte schokdempers / Met velours beklede stoelen uit de BX met hoofdsteunen. Andere zaken: veiligheidsgordels, krachtige verlichting, gelamineerde voorruit, thermische isolatie en geluidsisolatie / Voorruit- en koplampbeschermers / Aan de carrosserie vastgeschroefde opbergkoffers / Extra verwarmingsunit. Dankzij deze voorbereiding en de door het Aventure Citroën team geleverde kit met reserveonderdelen, is de Traction Avant klaar voor de Pan-Amerikaanse reis!

De route kan in real-time worden gevolgd dankzij het navigatiesysteem aan boord. Net als bij de zeilrace Vendée Globe kunnen de liefhebbers de vorderingen van de auto live op een kaart volgen via de satellietverbinding en genieten van een ongekende ervaring van de expeditie door middel van de beelden, video's en verhalen die regelmatig tijdens de reis worden verstuurd: https://terramerica.fr/suivre-expedition-terramerica/.

Top