Verwijzing in seconden
Andre-citroen.jpg

DE MAN ACHTER HET MERK: ANDRÉ CITROËN

Op het eerste gezicht een doodnormale man: André Citroën. Achter dit gewone gezicht schuilde echter zoveel creativiteit, technologie en lef, dat er iets bijzonders ontstond. Op 11 april 1919 werd de allereerste advertentie voor Citroën Type A geplaatst. Wie had ooit gedacht dat de jonge ingenieur uit Parijs aan de wieg zou komen te staan van een automerk van wereldformaat?

De Amsterdamse groenteboer Roelof koos in 1811 ‘Limoenman’ als achternaam voor zijn gezin. Zijn kleinzoon Berend veranderde dit later in Citroen, omdat zijn schoonvader de achternaam verschrikkelijk vond. De zoon van Berend, Levie, verhuisde in 1873 met zijn Poolse vrouw Mazra Kleinmann naar Parijs om zijn beroep als diamanthandelaar daar verder te ontplooien. In de stad van de liefde werd vervolgens hun zoon geboren: André Citroen. Een Franse schoolmeester voegde bij de inschrijving van de kleine André op school een trema aan de achternaam toe, waardoor hij voortaan door het leven ging als André Citroën.

600-andre-citroen2.jpg

Citroën besloot op de middelbare school al dat hij ingenieur wilde worden, nadat hij enorm onder de indruk raakte van een lezing van Jules Verne (schrijver en pionier). Een technische opleiding was het logische vervolg. Daarna bracht André vier jaar in militaire dienst door en daar ontdekte hij iets wat zijn leven zou veranderen: een houten tandwiel met pijlvormige vertanding. In Frankrijk vroeg hij octrooi op de bevinding aan en daarmee zette hij een productielijn op. De dubbele visgraat van het bedrijfslogo (Double Chevrons) is gebaseerd op deze tandwielen. André Citroën was de eerste Europese fabrikant die auto’s aan de lopende band bouwde en hij maakte de automobiel voor het grote publiek aantrekkelijk.De geschiedenis en het erfgoed van CitroënBenieuwd naar de rest van het verhaal? Zowel de geschiedenis als het erfgoed van het merk is rijk, levendig en zit vol verrassingen. Race mee door de historie van Citroën: lees de korte verhaaltjes en scroll langs de vele bijzondere afbeeldingen. Of laat je overdonderen door de grootste collectie auto’s uit het erfgoed. Trek er maar een middag voor uit, want de archieven staan voor iedereen open, klaar om ontdekt te worden.Wat is jouw opvallendste ontdekking?600-andre3.jpg

Top