Verwijzing in seconden
757x426_C3_R5_Image_Principale

EERSTE TESTRITTEN MET DE CITROËN C3 R5!

Na een jaar van studies, berekeningen en ontwerpen maakt Citroën Racing nu de eerste testritten met de C3 R5. De volledig nieuwe en speciaal voor klanten ontwikkelde Citroën C3 R5 is voorbestemd om de nieuwe maatstaf in zijn klasse te worden.


De introductie van de R5-klasse van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) in 2013 heeft geleid tot een nieuwe generatie rallyauto's. Deze klasse die bestemd is voor privéteams en -rijders kenmerkt zich door auto's die tegen een relatief bescheiden budget inzetbaar zijn, maar door hun specificaties aan WRC-auto's doen denken: vierwielaandrijving, een 1,6 liter turbomotor met directe injectie en een vermogen van ongeveer 280 pk, sequentiële versnellingsbak… Als pijler van het nieuwe gamma klantenauto's van Citroën Racing zal de C3 R5 binnenkort zijn debuut maken op het strijdtoneel!

De ontwikkeling van de Citroën C3 R5 is ongeveer een jaar geleden gestart. Naast het werk dat binnen de muren van het ontwikkelingscentrum wordt uitgevoerd, worden sinds begin dit jaar de meeste mechanische componenten in de praktijk getest met prototypes die als rijdende laboratoria dienen.

 

757x426_C3_R5_Image_2

 

"Bij de eerste rijtests met de complete auto hebben we de specificaties van de auto die uiteindelijk aan de klanten zal worden aangeboden al dicht benaderd. Deze tests worden op onverhard maar voldoende gevarieerd terrein uitgevoerd, zodat de robuustheid goed op de proef wordt gesteld en we kunnen beginnen met het perfectioneren van de basisafstellingen", verklaart Pierre Budar, directeur ontwikkeling klantenauto's. "Er is een directe link tussen de C3 R5 en de C3 WRC: zo is de rolkooi van beide auto's ontworpen door dezelfde ingenieur. Het ontwerp is hier en daar aangepast om te voldoen aan het reglement en om serieproductie op kleine schaal mogelijk te maken. Ook de motor is intern ontwikkeld met de in serie geproduceerde motor als uitgangspunt, zodat de hoge prestaties worden gecombineerd met een optimale betrouwbaarheid. Het resultaat moet een homogeen product vormen dat perfect beantwoordt aan de ambities van de klanten die kiezen voor de Citroën C3 R5."

 

757x426_C3_R5_Image_3

Na deze eerste testsessie zet Citroën Racing de ontwikkeling van de C3 R5 voort, waarbij ook op asfalt wordt getest en rekening gehouden wordt met verschillende rijdersprofielen om een zo veelzijdig mogelijk product te kunnen realiseren. De FIA-homologatie zal in 2018 plaatsvinden. 

Top