Verwijzing in seconden
nieuws_led.png

Ledverlichting in de auto

De afgelopen jaren is ledverlichting enorm in opkomst geraakt. De energiezuinige en efficiënte vorm van verlichting heeft de gloeilamp definitief vervangen en is nu hard op weg om ook de halogeenlamp het veld te laten ruimen. Ook in uw auto. Led biedt enorm veel voordelen.  

We beginnen met een kleine geschiedenisles. Zo’n honderd jaar geleden maakte de verlichting zijn opwachting in de automobielindustrie. De gloeilamp, die in de tweede helft van de negentiende eeuw was ontwikkeld, werd nu ook voorzichtig geïntroduceerd in de auto. Echt grote vervolgstappen met autoverlichting bleven uit. Totdat Citroën in 1967 met de introductie van meedraaiende koplampen in de legendarische Citroën DS (introductie 1955) zorgde voor een doorbraak. Met deze techniek volgden de koplampen de rijrichting van de voorwielen.

In de jaren die volgden, deed ook de halogeenlamp zijn intrede in de auto (herkenbaar aan de gelige lichtbundel) en recenter maakte de wereld ook kennis met Xenon verlichting (de fel witte gasontladingslamp).
Echter, de échte revolutie op het gebied van autoverlichting ontstond met de komst van ledverlichting in de auto in 2008. En niet om de minste redenen. We hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rij gezet:

Energiezuinig
Het belangrijkste voordeel van ledverlichting is natuurlijk dat het momenteel een van de meeste energiezuinige manieren van verlichting is. Ledlampen besparen al snel 80 tot 90% vergeleken bij gloei- en halogeenlampen. Ledverlichting wordt ook nauwelijks warm bij gebruik, in tegenstelling tot een gloei- of halogeenlamp.

Langere levensduur
Gaat de gemiddelde gloeilamp zo’n 1000 uur mee, de levensduur van een ledlamp is daarentegen minimaal 35.000 uren. Het is dus uiterst onwaarschijnlijk dat u de verlichting hoeft te vervangen gedurende de levensloop van uw auto, zoals bij halogeenverlichting.

Alle vormen en kleuren
Zo’n beetje iedere kleur en vorm is met ledverlichting te realiseren, zodat ook de designers van Citroën dit naar hartenlust kunnen toepassen in hun ontwerpen. Kijk eens naar de achterlichten van de Citroën C4 Picasso. Die zijn uitgerust met nieuwe achterlichten met 3D-effect. Dit nieuwe, moderne en hightech ontwerp geeft een eindeloos diepte-effect aan de verlichting.

Stevig en robuust
De technologie van ledverlichting is perfect voor toepassingen bij verlichting die regelmatig aan en uit gaat tijdens gebruik, met het knipperlicht uiteraard als meest bekende voorbeeld. Andere vormen van verlichting zouden eerder kapot gaan als ze intensief worden gebruikt. Bovendien is ledverlichting sterk en robuust. Ledverlichting is bovendien een massief product, en dus veel minder gevoelig om te breken of kapot te springen. 

Top