Doorgaan

DE NIEUWE CITROËN C4 EN 100% ELEKTRISCHE Ë-C4

30/06/2020

Citroën goes Ëlectric for all' met de lancering van zes geëlektrificeerde modellen in 2020. De nieuwe, 100% elektrische Citroën ë-C4 zet het elektrische offensief voort. Hiermee schrijft het merk een nieuw hoofdstuk in zijn rijke geschiedenis.

Geheel nieuw ontwikkeld model met onderscheidende carrosserievorm voldoet aan alle verwachtingen in zijn segment dankzij:

  • Het krachtige voertuigconcept dat een grote stap markeert in het Citroën-design, met een verhoogde carrosserie, grote wielen, een energiek en aerodynamisch silhouet en talloze mogelijkheden voor personalisering.
  • De ruime keuze uit aandrijflijnen. Behalve als 100% elektrische Citroën ë-C4 - het vijfde geëlektrificeerde voertuig van Citroën op de Europese markt na de C5 Aircross SUV Hybrid, Ami, ë‑Jumpy en ë-SpaceTourer – is er ook een Citroën C4 met conventionele benzine- en dieselaandrijving.
  • Optimaal comfort met alle voordelen van het Citroën Advanced Comfort®-programma zoals Citroën-veertechniek met Progressive Hydraulic Cushions®, Advanced Comfort-stoelen en Citroën Smart Pad SupportTM.
  • Drie beschikbare connectiviteitssystemen en twintig rijhulpsystemen, waaronder het semi-autonome Highway Driver Assist.

Na de focus op het SUV-segment met de succesvolle lancering van de Citroën C3 Aircross SUV en C5 Aircross SUV met respectievelijk 300.000 en 200.000 verkochte voertuigen sinds de lancering in 2017, richt Citroën zich nu op de terugkeer in het C-segment. Dit segment speelt een belangrijke rol op de Europese markt met een marktaandeel van 28% in 2019.

Welke aandrijfvorm ook wordt gekozen, de karaktervolle Citroën C4 en ë-C4 bieden alle kwaliteiten om op te vallen in een segment dat zichzelf opnieuw heeft moeten uitvinden. De nieuwe C4 en ë-C4 zijn vanaf komende herfst te bestellen. De prijzen volgen in aanloop naar de verkoopstart.
 
Highlights

Rijke historie van C-segment modellen
Citroën en C-segment modellen zijn een succesvolle match, al sinds de eerste C4 uit 1928. In dit kader speelt ook de GS een grote rol in de geschiedenis van Citroën, die in 1971 werd verkozen tot ‘Car of the Year’ en dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Andere C-segment modellen die vermaard zijn om hun karakter, comfort en rijeigenschappen zijn de Ami 6/Ami 8, GS/GSA, BX, ZX, Xsara, C4 (2004 en 2010) en C4 Cactus.
 
Innovatief postuur en assertieve stijl
De Citroën C4 valt op door een vernieuwend ontwerp in dit segment, met een unieke en stoere identiteit. Het model combineert de elegante en dynamische designelementen van een hatchback met kenmerken van een SUV. De aerodynamische en vloeiende lijnen die typerend zijn voor Citroën, worden gecombineerd met een nieuwe stijluitdrukking, vooral de V-vormige signatuur van de LED-verlichting aan de voor- en achterzijde. Het warme en hightech interieur staat garant voor optimaal comfort en moderniteit, terwijl de auto geheel naar eigen wens is te configureren dankzij de keuze uit 31 combinaties voor het exterieur en zes verschillende thema’s voor het interieur.

100% elektrisch, benzine of diesel
Het nieuwe model biedt klanten de keuze uit aandrijftechniek die het beste past bij hun behoeften. De C4 wordt leverbaar met keuze uit nieuwe benzinemotoren met vermogens uiteenlopend van 74 kW (100 pk) tot 114 kW (155 pk) en dieselmotoren met vermogens van 81 kW (110 pk) tot 96 kW (130 pk), terwijl de ë-C4 beschikt over 100% elektrische aandrijving met een 100 kW (136 pk) sterke elektromotor en een actieradius van 350 km (WLTP).

Een nieuwe uiting van het Citroën Advanced Comfort®-programma
Het Citroën Advanced Comfort®-programma tilt het comfort van de nieuwe C4 en ë-C4 naar een ongekend niveau. De wielophanging met Progressive Hydraulic Cushions® en Advanced Comfort-stoelen staan garant voor optimaal rijcomfort. Het interieur is weldadig en riant met best-in-class knieruimte, slimme opbergruimtes en de unieke Citroën Smart Pad SupportTM.

Verder zorgt het lichte interieur voor een rustgevende sfeer met sfeervolle materialen en kleuren en een elektrisch bedienbaar, glazen schuifdak. Twintig rijhulpsystemen, waaronder het semi-autonome (level 2) Highway Driver Assist, en de nieuwste connectiviteitssystemen zorgen voor extra gemoedsrust, gebruiksgemak en veiligheid.
 
Innovatief postuur en assertieve stijl

Exterieur

Het ontwerp van de nieuwe C4 en ë-C4 is typisch Citroën en onderscheidt zich met zijn elegante en dynamische elementen van een hatchback in combinatie met de krachtige en robuuste kenmerken van een SUV, zoals de grote wielen tot 18” en de kunststof beschermdelen. Tevens is de bodemvrijheid van 156 mm groter dan bij concurrerende modellen.

Dankzij de lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4.360 mm, 1.800 mm en 1.525 mm en de opmerkelijk lange wielbasis van 2.670 mm positioneren de C4 en ë-C4 zich in het hart van het segment. Ook het oogpunt van de bestuurder op 1,22 meter hoogte boven het wegdek overtreft dat van de concurrentie, waarmee de bestuurder geniet van een uitstekend zicht op de verkeerssituatie.

De voorzijde van de C4 en ë-C4 is eveneens een uiting van de nieuwste ontwerpstijl van Citroën, die begin 2020 geïntroduceerd werd door de nieuwe C3. De V-vormige signatuur van de LED-verlichting springt direct in het oog en markeert de volgende fase in de evolutie van het kenmerkende familiegezicht van Citroën, met de gescheiden lichtunits en de verchroomde chevrons over de breedte van de auto. De gesplitste uiteinden hiervan strekken zich nu uit tot de slanke dagrijverlichting en de koplampen daaronder.

Zowel de dagrijverlichting als de koplampen maken deel uit van de ‘Citroën LED Vision’-technologie met 100% LED-verlichting en drie LED-modules voor de koplampen. De LED-mistlampen, gecombineerd met kleurrijke inzetstukken met een grafisch ontwerp, de luchtinlaatroosters met chevronpatroon en de geprononceerde vouwen in de motorkap maken deze innovatieve en hightech voorzijde compleet.

De sterk aflopende daklijn en de achterspoiler hebben een positief effect op de aerodynamische eigenschappen, terwijl ze het energieke en speelse karakter van de C4 en ë-C4 extra versterken. De aflopende daklijn die over drie zijramen ‘hangt’ is tevens een knipoog naar de iconische Citroën GS.

Het coupé-achtige ontwerp van de achterzijde is zeer onderscheidend en net als de voorzijde voorzien van LED-verlichting met V-vormige signatuur. De achterklep biedt toegang tot de bagageruimte met een inhoud van 380 liter, terwijl de brede laadopening is geoptimaliseerd om spullen gemakkelijk in en uit te laden.

Interieur
Het interieur wordt gekenmerkt door optimaal comfort, moderniteit en waarneembare kwaliteit. Het strakke dashboard, zacht aanvoelende materialen, kleurrijke details en talloze opbergvakken creëren een aangename en uitnodigende sfeer. Het breed en strak ontworpen dashboard vergroot het gevoel van ruimte en bevat een unieke innovatie voor het opbergen en gebruiken van een tablet: de Citroën Smart Pad Support™. Tegelijkertijd zorgen de hoge middenconsole en naadloze verbinding van het dashboard en de deurpanelen voor een omhullend effect, wat het gevoel van bescherming versterkt.

De kleuren, materialen en decoraties in het interieur creëren een aangename en kwalitatief hoogwaardige sfeer aan boord. Daarbij zijn de contactdelen voorzien van zacht aanvoelende materialen. Satijnchroom of hoogglans zwarte accenten voor de ventilatieopeningen, het stuurwiel, de bedieningsknoppen van klimaatregeling en infotainment en details op de middenconsole zorgen daarbij voor extra verfijning.

Het volledig digitale, frameloze instrumentenpaneel is goed afleesbaar dankzij de heldere HD-beeldkwaliteit en komt met rustgevende, witte sfeerverlichting aan de zijkant. De bestuurder profiteert ook van een head-up display met essentiële rij-informatie direct in het gezichtsveld, zodat de ogen zo veel mogelijk op de weg gericht blijven. Een hoofdrol is weggelegd voor het centrale 10” beeldscherm op het dashboard. Deze ultradunne, frameloze touchscreen heeft een glanzend zwarte afwerking en biedt drie fysieke knoppen voor snelle en intuïtieve bediening van de belangrijkste functies.

De ë-C4 en C4 met automatische transmissie hebben een nieuwe, elegante versnellingshendel op de middenconsole. Er zijn drie standen (D, N en R) voor gemakkelijke bediening en een separate P-knop om de parkeermodus te activeren. De C4 met automaat heeft tevens een ‘M-knop’ waarmee de transmissie handmatig bediend kan worden met schakelflippers aan het stuurwiel.

Bij de elektrische ë-C4 is hier de ‘B-knop’ te vinden waarmee de recuperatiemodus geactiveerd kan worden om extra energie terug te winnen tijdens vertragen. Verder bieden de modellen een elektrische parkeerrem en drie rijmodi die het rijgedrag van de auto bepalen: Eco, Normal en Sport.


Personalisering
Net als bij andere Citroën-modellen speelt personalisering een belangrijke rol bij de nieuwe C4 en ë-C4. Er zijn 31 kleurcombinaties beschikbaar voor het exterieur en zes verschillende interieurthema’s voor het interieur, waarmee het model naar eigen smaak is te configureren. Er zijn allerlei combinaties mogelijk op basis van:

Zeven carrosseriekleuren
Polar White
Obsidian Black
Cumulus Grey
Platinum Grey
Elixir Red
Caramel Brown
Iceland Blue
Vijf exterieur Color Packs:
Glossy Black
Vapor Grey
Textured Grey
Anodised Deep Red
Energizing Blue (exclusief voor ë-C4)

Zeven typen wieldesigns

16” wieldoppen
16” Steel & Style
17” lichtmetaal ‘Diamond Cut upstream’
18” wieldoppen ‘Aerotech’
18” lichtmetaal ‘Diamond Cut Aeroblade’ (exclusief voor C4)
18” lichtmetaal ‘Aeroblade Dark’ (exclusief voor C4)
18” lichtmetaal ‘Diamond Cut Crosslight’ (exclusief voor ë-C4)

Zes interieurthema’s
Standard
Urban Grey
Metropolitan Grey
Metropolitan Blue
Hype Black
Hype Red


Dankzij deze thema’s met verschillende samenstellingen op het gebied van bekledingsstoffen in eenvoudige of levendige kleurtinten, met of zonder chevronpatroon, contrasterend stikwerk, lederen bekleding en/of alcantara, is het interieurthema van grote invloed op de algehele sfeer en uitstraling van het passagierscompartiment van de Citroën C4 en ë-C4.

Het stikwerk op de Advanced Comfort-stoelen weerspiegelt het patroon dat in de nieuwe C3 is geïntroduceerd en de zitbreedte vergroot. De contrasterende gekleurde band bovenaan de rugleuningen komt overeen met de inzetstukken op de deurpanelen. Bij de ë-C4 kan de gekleurde band op de deurpanelen naar wens worden vervangen door een blauwgroene variant met chevronpatroon die goed past bij het karakter van deze 100% elektrisch aangedreven versie.

100% elektrisch, benzine of diesel
Met de nieuwe generatie C4 zet Citroën het elektrische offensief voort en schrijft het een nieuw hoofdstuk in zijn rijke geschiedenis. Behalve de C4 met conventionele benzine- of dieselaandrijving wordt het model ook leverbaar als 100% elektrisch aangedreven ë-C4, die na de C5 Aircross SUV Hybrid, Ami, ë-Jumpy enë-SpaceTourer als vijfde geëlektrificeerde voertuig van Citroën op de Europese markt komt.

De ë-C4 markeert een nieuw hoogtepunt in het karakteristieke comfort van Citroën en staat garant voor:

 
  • Geen uitstoot tijdens het rijden en vrij van lawaai en trillingen.
    Moeiteloze en vloeiende acceleratie dankzij de directe reactie en onmiddellijk beschikbare koppel van de elektromotor, zonder onderbreking van versnellingswisselingen.
  • Op afstand instelbare functies voor extra comfort en gemoedsrust.
  • Gunstige onderhoudskosten.


De nieuwe Citroën ë-C4 wordt aangedreven door een uiterst efficiënte elektromotor met 100 kW (136 pk) en 260 Nm, die gevoed wordt door een 400V lithium-ion batterij met een capaciteit van 50 kWh. De actieradius is vastgesteld op 350 km volgens de WLTP. Tevens wordt de Citroën ë-C4 geleverd met een garantietermijn van 8 jaar/160.000 km voor de 70% van de originele laadcapaciteit.

De actieradius kan verder geoptimaliseerd worden met behulp van de regeneratieve remfunctie als het stroompedaal wordt losgelaten. Dit systeem maakt het mogelijk om de beschikbare energie terug te winnen die vrijkomt tijdens het vertragen.

Er zijn ook verschillende rijmodi beschikbaar die geselecteerd kunnen worden met de keuzeschakelaar op de middenconsole, waarmee naar wens extra energiezuinig of juist extra sportief gereden kan worden:

Normal: optimaliseert de actieradius bij normaal gebruik.
Eco: optimaliseert het energieverbruik door de werking van de verwarming en airconditioning aan te passen en zowel het vermogen als het koppel van de elektromotor te beperken.
Power: optimaliseert de voertuigprestaties bij volle belading voor een vergelijkbaar rijgedrag als in de Normal-modus zonder lading.
             

Opladen
De laadaansluiting van de ë-C4 bevindt zich op het linker achterscherm. Laden kan op verschillende manieren. Via een 100 kW DC-laadstation (snellader) kan met een snelheid van circa 10 km/minuut worden geladen en is de 50 kWh-batterij in slechts 30 minuten tot 80% opgeladen: een topprestatie in deze klasse. Uiteraard kan ook thuis worden opgeladen via het huishoudelijke stopcontact of gemakkelijk via een publiek of privaat laadpunt (Wallbox) dankzij de standaard on-board lader van 11 kW (3-fase).

Via de My Citroën-app kan de gebruiker op afstand het opladen beheren om bijvoorbeeld te profiteren van gunstige prijzen tijdens daluren. Dit kan ook via het menu van het infotainmentsysteem in de auto. Eenmaal geprogrammeerd, hoeft alleen nog de laadkabel te worden aangesloten die is opgeborgen onder de laadvloer van de bagageruimte. Dankzij de verlichting bij de laadaansluiting die van kleur verandert, kan visueel het laadproces gevolgd worden. Dat kan uiteraard ook via de My Citroën-app. Om klanten te ondersteunen bij de aanschaf van een laadpunt biedt Citroën een ‘one-stop shop’-oplossing voor het installeren van een thuislaadpunt.

Bij de Citroën ë-C4 hebben bestuurders ook de beschikking over een specifieke weergavemodus van het instrumentenpaneel met een batterij-laadindicator en een meter die het energieverbruik van de verwarming en airconditioning aangeeft.

Via de centrale 10” touchscreen is met een druk op de knop een extra menu toegankelijk waarmee specifieke kenmerken van het elektrische voertuig kunnen worden ingezien, zoals de batterijstatus, energiestroom, verbruiksstatistieken en instellingen van vertraagd opladen. Als de batterij wordt opgeladen, is de resterende laadtijd, de geladen stroom (in %) en de toegenomen actieradius (in km) te zien.


Benzine en diesel
Behalve de ë-C4 met elektrische aandrijving wordt het nieuwe model van Citroën ook leverbaar als C4 met conventionele benzine- of dieselmotor, die voldoen aan de emissienorm Euro 6d:

    PureTech 100 S&S met handbediende zesversnellingsbak
    PureTech 130 S&S met handbediende zesversnellingsbak
    PureTech 130 S&S met EAT8 automatische transmissie
    PureTech 155 S&S met EAT8 automatische transmissie
    BlueHDi 110 S&S met handbediende zesversnellingsbak
    BlueHDi 130 S&S met EAT8 automatische transmissie

Een nieuwe uiting van het Citroën Advanced Comfort®-programma
Het Citroën Advanced Comfort®-programma is een nieuwe, modernere en meer rationele benadering van comfort. Het is een typisch Citroën-kenmerk dat het ontwerp en de ontwikkeling van modellen ondersteunt. Bij de nieuwe C4 en ë-C4 is dit programma gebaseerd op vier pijlers: rijcomfort, leefcomfort, gemoedsrust en gebruiksgemak.
 

Rijcomfort
De Citroën C4 en ë-C4 zijn beide beschikbaar met Progressive Hydraulic Cushions® die voor het eerst werden toegepast op de C4 Cactus en C5 Aircross SUV. Deze exclusieve Citroën-innovatie zorgt voor toonaangevende dempingseigenschappen die al 100 jaar onmiskenbaar zijn voor Citroën.

Deze veertechniek bevat twintig patenten en maakt gebruik van conventionele veren en dempers in combinatie met dubbele hydraulische stops, waarvan één voor compressie en één voor decompressie. Bij een grote veerinslag wordt de demping niet opgevangen door een mechanische stop, maar nog eens extra geabsorbeerd door de hydraulische stop.

Een andere innovatie van Citroën zijn de Advanced Comfort-stoelen, die voor het eerst in de Citroën C4 Cactus en C5 Aircross SUV werden toegepast. Deze zijn bij de nieuwe C4 en ë-C4 leverbaar in combinatie met alle interieurthema’s, met uitzondering van het thema ‘Standard’.

Deze stoelen zien er niet alleen comfortabel uit, ze zijn ook voorzien van een zitvlak met speciaal, 15 mm verdikt schuim. Dit nieuwe schuim met een hoge dichtheid zakt relatief weinig in, wat comfortabeler is tijdens lange ritten en bovendien voorkomt dat de stoelen na verloop van tijd zijn doorgezakt. Verder zijn de stoelen extra breed en bieden ze goede ondersteuning, verstelling van de lendesteun, hoogteverstelling en elektrische verstelling voor de bestuurdersstoel. En naar wens kunnen de Advanced Comfort-stoelen worden voorzien van stoelverwarming en massagefunctie.

Leefcomfort
Het prettige leefcomfort aan boord van de C4 en ë-C4 is niet alleen te danken aan de royale binnenruimte dankzij de opmerkelijk lange wielbasis van 2.670 mm en de best-in-class knieruimte voor passagiers achterin (198 mm), maar ook door de vele handige opbergmogelijkheden. Er zijn maar liefst zestien opbergvakken met een gezamenlijk volume van 39 liter te vinden in het interieur.

Een wereldprimeur is weggelegd voor de unieke Citroën Smart Pad Support™. Dit is een uit het dashboard schuifbare lade voor de voorste passagier waar een tablet op kan worden geplaatst dankzij de houder voor een Apple iPad Air 2 en Samsung Tab A 10,5”, of een universele houder voor andere modellen. Andere slimmigheden zijn er in de vorm van een grote opberglade in het dashboard met daaronder een separaat handschoenenkastje, de draadloze inductielader voor smartphones en drie USB-aansluitingen.

De bagageruimte biedt een inhoud van 380 liter en is eenvoudig toegankelijk dankzij de brede opening en lage laaddrempel van 715 mm. Voor extra gemak kan de bagageruimte in twee delen worden opgedeeld of extra worden vergroot dankzij de neerklapbare achterbank. Tevens zijn er twee standen om de laadvloer schuin te houden, bijvoorbeeld om een koffer gemakkelijker in of uit te laden.

Een ander belangrijk element van het Citroën Advanced Comfort®-programma, is het royale glasoppervlak van 4,3 m². Daarmee bieden de C4 en ë-C4 veel lichtinval in het interieur waarmee het gevoel van ruimte extra wordt versterkt.


Gemoedsrust
De nieuwe Citroën C4 en ë-C4 zijn leverbaar met maar liefst twintig rijhulpsystemen (ADAS). Een van de hoogtepunten is de semi-autonome (level 2) Highway Driver Assist. Dit systeem combineert Adaptive Cruise Control met Stop & Go en Active Lane Departure Warning, waarmee de auto niet alleen de ingestelde snelheid aanhoudt en een veilige afstand tot de voorligger bewaart, maar ook automatisch stuurt om in de rijbaan te blijven. De bestuurder moet echter wel de handen aan het stuurwiel houden en onmiddellijk de controle kunnen overnemen indien nodig. Het grootste aanbod van ADAS in het Citroën-gamma, gelijk aan dat van de C5 Aircross SUV, bestaat uit:

    Active Safety Brake
    Collision Risk Alert & Post Collision Safety Brake
    Blind Spot Monitoring System
    Active Lane Departure Warning System
    Adaptive Cruise Control met Stop & Go
    Highway Driver Assist
    Coffee Break Alert
    Driver Attention Alert
    Traffic Sign Recognition & Recommendation
    Intelligent Beam Headlights
    Keyless Entry & Start
    Kleuren head-up display
    Automatic Electric Parking Brake
    Laterale parkeersensoren
    Achteruitrijcamera met Top Rear Vision
    360 Vision
    Park Assist
    Hill Start Assist
    Static Cornering Function
    Trailer Stability Control

Gebruiksgemak
De hoge mate van gebruiksgemak bepaalt mede het comfort. De C4 en ë-C4 zijn leverbaar met keuze uit drie opties voor connectiviteit: Connect Assist, Connect Nav en Connect Play. Die maken deel uit van het Citroën Advanced Comfort®-programma met als doel de toegang tot online-diensten snel en intuïtief te maken voor de klant.

Connect Assist omvat een gratis 24/7 assistentie- en noodhulpdienst. Door de ‘Assistance’-knop handmatig in te drukken, wordt een telefoonverbinding gelegd met een speciaal callcenter. Als een licht ongeval heeft plaatsgevonden of iemand onwel geworden is, kan de bestuurder handmatig de rode ‘SOS’-knop indrukken om hulpdiensten in te schakelen. Tevens wordt direct de exacte locatie van het voertuig doorgegeven. Indien als gevolg van een ongeval de airbags geactiveerd zijn, worden automatisch hulpdiensten ingeschakeld en de locatie van het voertuig doorgegeven. Connect Assist stelt gebruikers ook in staat diverse voertuigfuncties op afstand te bedienen via de My Citroën-app, zoals het programmeren van laadsessies en pre-conditioning van het interieur, evenals het controleren van batterijlading, resterende rijbereik en voertuiglocatie.

 
Connect Nav is het nieuwste 3D-navigatiesysteem met TomTom-navigatie en real-time verkeersinformatie. Ook kunnen locaties en prijzen van parkeergarages worden opgehaald, evenals het weerbericht en lokale POI-zoekopdrachten. Gebruikers profiteren ook van waarschuwingen voor snelheidscontroles (afhankelijk van wetgeving per land) en Free2Move-services met aanvullende informatie voor elektrische voertuigen, zoals het zoeken van laadpunten en routeplanning op basis van de resterende actieradius.


Connect Play (MirrorLink) biedt smartphone-connectie via Apple CarPlay en Android Auto waarmee de belangrijkste functie van de smartphone via de touchscreen in de auto bediend kunnen worden. De nieuwe C4 en ë-C4 hebben de mogelijkheid tot vier USB-aansluitingen, waaronder één USB type A en één USB type C voorin en één USB type A en één USB type C achterin, aan de achterzijde van de middenconsole.