Doorgaan

SLIMME ASSISTENTIESYSTEMEN

15/07/2021
Het Verbond van Verzekeraars is blij met alle assistentiesystemen waarmee moderne auto’s tegenwoordig leverbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat die de kans op een ongeval zeer sterk verminderen. Ook dragen deze rijassistentiesystemen bij aan maximale veiligheid. En doen ze veel meer: ze maken het rijden ook nóg comfortabeler en relaxter. Trouwens, de kleiner de kans op kostbare schades, hoe lager uw verzekeringspremie wordt en geen uitgaven heeft aan het eigen risico, dus meer geld voor leuke dingen.

Lane Departure Warning is volgens het Verbond van Verzekeraars het meest effectieve systeem om ongevallen met de auto te voorkomen. Het gebruik hiervan kan het risico op een ongeval met maar liefst een factor drie verminderen. Lane Departure Warning is dan ook beschikbaar voor élke Citroën. Het werkt zeer eenvoudig: als het systeem is geactiveerd, wordt de bestuurder met duidelijke akoestische en visuele signalen gewaarschuwd als er wegmarkeringen (doorgetrokken of onderbroken strepen) worden overschreden zonder dat de richtingaanwijzer is ingeschakeld. Als de richtaanwijzer niet is ingeschakeld, beoordeelt Lane Departure Warning het overschrijden van de markering namelijk als onbedoeld en daarmee als mogelijk gevaarlijk. Het Lane Keeping System gaat nog een stap verder: met automatische stuurcorrecties houdt dit systeem de auto tijdens het rijden (snelheden vanaf 65 km/h) ‘tussen de lijnen’.

Parkeren? Relax!
De achteruitrijcamera is een perfect voorbeeld van de manier waarop comfort en veiligheid hand in hand gaan. Als de bestuurder de achteruitversnelling selecteert, verschijnt op het centrale display een duidelijk beeld van de situatie achter de auto. Sommige modellen van Citroën zijn ook leverbaar met Top Rear Vision, waarbij je de auto van boven kunt bekijken voor een perfect zicht. Obstakels worden direct zichtbaar en handige lijnen helpen de bestuurder bij het inparkeren. De achteruitrijcamera zorgt ervoor dat er bij inparkeren minder (ingewikkelde) hoofdbewegingen nodig zijn én hij draagt bij aan het voorkomen van vervelende parkeerschades. Een win-win! En ja, parkeren kan nóg makkelijker. Park Assist detecteert geschikte parkeerplekken parallel aan of haaks op de rijbaan. Als de bestuurder hier wil inparkeren, verzorgt het systeem automatisch de juiste stuurbewegingen. Het enige wat de bestuurder hoeft te doen is de achteruit inschakelen, gasgeven en remmen. Heel relaxt!

Een veilige afstand
Afstand houden is wel zo veilig. Met de Adaptieve Cruise Control gaat dat helemaal vanzelf. Een radarcamera ‘ziet’ namelijk voorliggers. Door automatisch af te remmen en gas te geven, blijft de vooraf ingestelde (veilige) afstand tot die voorliggers altijd gehandhaafd. De Adaptieve Cruise Control is er ook met Stop & Go functie. Als het nodig is, in een file bijvoorbeeld, zorgt dit systeem voor automatisch afremmen tot stilstand én voor automatisch weer optrekken op het moment dat het verkeer in beweging komt. Adaptive Cruise Control draagt ook bij aan het comfort en Citroën zorgt er dan ook voor dat de techniek optimaal samenwerkt om zo vloeiend mogelijk te vertragen en op te trekken.

Het vier ogen-principe
Twee zien meer dan één. Dat is wel zo handig op trajecten met wisselende snelheidslimieten. Het Uitgebreide Verkeersbordherkenning en Snelheidsadviessysteem herkent snelheidsaanduidingen van verkeersborden (ook matrixborden) en geeft deze duidelijk weer op het display in het dashboard. De (adaptieve) cruise control kan deze snelheidslimiet automatisch overnemen. Zo behoedt dit systeem de bestuurder voor te snel rijden én voor vervelende boetes. En dus zijn het niet alleen verzekeraars die blij zijn met al deze slimme assistenten. Over vier ogen gesproken, assistentiesystemen zijn er om je te assisteren en niet te vervangen. Hoe veilig en comfortabel ook, de bestuurder blijft te allen tijde verantwoordelijk. En laat Citroën daar nou precies de Coffee Break Alert voor hebben bedacht.

Meer weten over hoe de slimme assistentiesystemen van Citroën het rijden veiliger, makkelijker en comfortabeler maken? Een testrit is via de website snel gemaakt en laat u er alles over vertellen door de Citroën-dealer. En goed om te weten… de assistentiesystemen van Citröen zijn vaak standaard, of beschikbaar via aantrekkelijke optiepakketten.