Doorgaan

  TIPS VOOR BESPAREN OP ALSMAAR STIJGENDE BRANDSTOFPRIJZEN

18/03/2022
De brandstofprijzen in Nederland blijven maar stijgen en nu er geen einde aan lijkt te komen, vraagt iedereen zich af: hoe kan ik voordeliger rijden? Vandaag kunt u al maatregelen nemen om het maximale uit een liter brandstof te halen. En wie een beetje vooruit kijkt, kan morgen nog meer besparen op brandstofkosten. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Wat gaan de brandstofprijzen in Nederland doen?
Nog maar kort geleden schrokken we al van een prijs van € 2,00 voor een liter benzine. Nu zitten we er ruim boven. De dieselprijzen in Nederland zijn relatief gezien nóg harder gestegen, terwijl de wegenbelasting voor dieselauto’s ook hoger is. Stijgt de prijs van benzine en diesel nog verder? Of wordt brandstof toch weer goedkoper? Feit is dat de brandstofprijzen in Nederland aan de pomp al langer een stijgende trend vertonen. In de coronapandemie daalde de vraag naar brandstoffen omdat veel mensen thuis bleven of –werkten. Toen de regels werden versoepeld, steeg de vraag naar brandstoffen explosief en dat had een sterk prijsopdrijvend effect. Toch is dat een incident vergleken met een andere ontwikkeling. In het kader van wereldwijde klimaatakkoorden komt de nadruk steeds meer op het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te liggen. Dat betekent ook dat energiebedrijven hun focus én hun investeringen daar steeds meer op richten. En dan is er ook nog eens onrust in de wereld. Dat vertaalt zich ook in sancties tegen energieleveranciers, met alle gevolgen vandien. Energie-experts zijn dan ook duidelijk in hun verwachting: los van tijdelijke fluctuaties of eventuele overheidssteun blijven de prijzen voor brandstoffen structureel hoog.  

Hoe besparen op brandstofkosten?
Heeft u een auto met brandstofmotor? Aan de hoge brandstofprijzen in Nederland kunt u helaas niets doen, maar u heeft wél invloed op de uiteindelijke kosten. Het drukken van de brandstofkosten begint met slim inkopen. Tanken aan de snelweg is vrijwel altijd veel duurder dan in een stad of dorp. Even een afslag nemen scheelt al snel vele centen per liter. Er zijn ook apps die tot in detail laten zien waar u in de buurt het goedkoopste kunt tanken. Hier slim gebruik van maken kan u veel geld schelen.

Tips om voordeliger te rijden
Kosten besparen kan ook door het verbruik zo veel mogelijk te beperken. Relatief kleine dingen kunnen al serieus effect sorteren. Zorg bijvoorbeeld altijd voor de juiste bandenspanning. Met te zachte banden verbruikt een auto 2-5% meer dan met de juiste spanning. Ook uw rijstijl is een belangrijke factor. Door een zuinige rijstijl (vroeg opschakelen, anticiperen, gebruik cruise control, motor uitzetten bij korte stops) kan het verbruik met wel 10% verder worden teruggebracht. Weet ook dat stoelverwarming, de airco en de verwarming grote energieverbruikers zijn. En last but not least: wie op de snelweg 100 rijdt in plaats van 130, bespaart tot wel 14% brandstof.

Plug-in Hybride rijden: combinatie van een verbrandingsmotor en elektromotor
Zeker als een nieuwe auto op uw planning staat, kunt u een grote slag slaan. Om te beginnen zijn nieuwe auto’s met een geavanceerde verbrandingsmotor zuiniger dan ooit. Bedenk ook of het mogelijk is om voor een compacter en dus zuiniger model te kiezen. Serieus besparen op brandstofkosten? Dan is er de combinatie van een verbrandingsmotor en elektromotor. Dankzij het slimme samenspel van die twee zijn modellen als de nieuwe C5 X Plug-in Hybrid en de C5 Aircross Plug-in Hybrid opmerkelijk zuinig en kunnen ze tot wel 55 kilometer rijden op een volle accu. Daarmee rijden de meeste mensen hun woon-werkverkeer volledig elektrisch. Dit scheelt veel tankbeurten, en elektriciteit is aanzienlijk voordeliger dan brandstof. Wat daarbij goed is om te weten: thuis laden weer voordeliger is dan laden bij een publieke laadpaal of een snellaadstation langs de snelweg.

Echt besparen op brandstofkosten? Kies dan voor een volledig elektrische auto
Wilt u de hoge brandstofkosten helemaal vermijden? Stap dan over op een volledig elektrische auto. Moderne EV’s hebben een zeer bruikbare actieradius en zijn tegenwoordig snel te laden. Bovendien worden ze steeds bereikbaarder. Bij Citroën zijn volledig elektrische modellen zoals de ë-C4 via private lease nu al beschikbaar voor hetzelfde tarief als vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor. Bovendien zijn elektrische auto’s nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Maar de echte winst zit hem in de energiekosten. Diverse consumentenorganisaties hebben al voorgerekend dat de energiekosten van een elektrisch aangedreven auto aanzienlijk lager zijn dan van een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor. Het voordeel bedraagt al snel meer dan honderd euro per maand. Door zonne-energie van eigen dak te gebruiken, zijn de energiekosten voor de auto op termijn zelfs tot nul te reduceren.

De Citroën-vesitging denkt graag met u mee over de beste oplossing om uw brandstofkosten onder controle te houden of tot nihil te reduceren.